2009. október 13., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 147. (819.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Változik a felvételi rendje

Jövőre legalább három tantárgyból kell majd vizsgázniuk a felvételizőknek, amelyek összeadott pontszámaihoz az érettségi bizonyítványban szereplő jegyek átlaga is hozzáadódik. A felsőoktatási intézmények november 1-jéig kötelesek kijelölni azokat a tantárgyakat, amelyek harmadikként szerepelnek majd a szakirányoknál. Az ukrán nyelv és irodalom mindenkinek kötelező. A matematika és Ukrajna történelme attól függően, hogy reál vagy humán tárgyat választottak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki például az orvosi karra szeretne jelentkezni, ami reálnak számít, annak az ukrán nyelv és irodalom szertifikát mellé a matematika és a biológia (szaktantárgy) tesztek eredményeit is mellékelnie kell. Szintén új szabály, hogy azok a 4. évfolyamos egyetemi hallgatók, akik benyújtják felvételi kérelmüket a mesterfokozat (magiszteri diploma) megszerzéséhez, harmadik vizsgatárgyként idegen nyelvből tesznek vizsgát.

A változások egyike a kitolódó tanév azoknak a végzősöknek, akik az emelt szintű érettségit választják. Az új szabályzat szerint ők is májusban ballagnak és júniusban vizsgáznak. Kézhez kapva az érettségi bizonyítványt elkezdődik számukra a tesztírás, mégpedig ukrán nyelvből és irodalomból. Az első emelt szintű érettségi vizsgát a tervek szerint június 14-én, míg az utolsót, földrajzból július 5-én tartják meg. A szertifikátok kipostázását az Ukrán Tudásfelmérő Központ július 25–30 között ígéri, ami azt jelenti, hogy a főiskolák és egyetemek a felvételire benyújtandó iratokat augusztus 1-jétől kezdik el fogadni. Az új szabályzat szerint a az iratok benyújtására mindössze két hét áll majd rendelkezésre. Kivéve azokat, akik külön alkotói vizsgát tesznek. A művészeti, újságírói és testnevelés szakra jelentkezők esetében augusztus 8-ig tart a felvételi, és az alkotói vizsgán elért pontszám harmadik vizsgatárgyként számolódik be.

A rövidre szabott határidővel azt szeretnék elérni, hogy a diákok ne jelentkezzenek egyszerre több felsőoktatási intézménybe. Tavaly ugyanis előfordult, hogy egy fiatal hatvan különböző ukrajnai főiskolán 90 szakot célzott meg. Biztosra akart menni, mondhatnánk, viszont számtalan problémát okozott. Egy tucat intézményben ösztöndíjas helyre nyert felvételt, és mivel nem tudott dönteni, elfoglalta az ingyeneseket, kiszorítva ezzel jó néhány diákot. Ezt kiküszöbölendő a szaktárca szabad kezet adott az egyetemeknek, hogy csökkentsék a választható tárgyak számát.

Újítás, hogy a pontszámok alapján a besorolás két ütemben zajlik majd. Az első szakaszban minden felsőoktatási intézmény augusztus 16-ig köteles nyilvánosságra hozni, tehát kifüggeszteni azok névsorát, akiket pontszámaik alapján ajánlanak a választott szakokra. Előfordulhat, hogy egy diák akár öt helyen is az elsők között szerepel. Nos, öt nap áll majd rendelkezésére, hogy eldöntse, melyiket választja. Közben a felvételi bizottságok kötelesek naponta frissíteni az adatbázist, és tájékoztatást adni, hol van változás, ki került előrébb a sorban. A határidő letelte után a második szakaszban már csak azok kerülnek a hirdetőtáblákra, akik felvételt nyertek az ösztöndíjas helyekre. Az innen kiszorultak számára ismét öt napot adnak, hogy jelezzék: tandíjasként kezdik meg tanulmányaikat.

Az oktatási tárca döntött a kedvezményes kategóriákról is. Továbbra is előnyben részesülnek a teljesen árvák, a rokkantak, a csernobili katasztrófa érintettjei, illetve az elhunyt bányászok gyerekei. Az I–II. kategóriájú rokkantak, illetve a katonai szolgálatukat tavasszal befejező fiatalok számára az egyetemek és főiskolák külön felvételit szerveznek. Hasonló szabályok vonatkoznak a külföldön érettségizőkre is.

F. A.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó