2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Évforduló tragédiával

Két személy szörnyethalt, hárman súlyos sérüléseket szenvedtek a Huszt közelében történt közúti balesetben. A Daewoo Lanos személygépkocsival közlekedő hatvanéves férfi érthetetlen okból áttért a szemközti forgalmi sávba és összeütközött a szabályosan közlekedő Ford-Tranzit kisteherautóval. A vétkes járművezető és a mellette ülő nő a helyszínen életét vesztette. Két utast és a vétlen gépkocsi vezetőjét a huszti kórház intenzív osztályára szállították. A baleset körülményeit még vizsgálják, de valószínűleg a személyautó vezetője gyorsabban hajtott a kelleténél és a jó látási viszonyok ellenére sem tudta saját sávján tartani a Daewoot.

Ez a szörnyű karambol igen rossz lezárása volt a múlt ősszel hatályba lépett emelt szintű közlekedési bírságokról szóló törvénymódosítás évfordulójának. A szigorításhoz nagy reményt fűztek, hisz az utóbbi években soha nem tapasztalt anarchia uralkodott el az utakon. 2007-ben például Ukrajnában hétezernél többen vesztették életüket közlekedési balesetben, a múlt esztendőben pedig ez a rekord is megdőlt.

Kritikussá vált a helyzet Kárpátalján is, mondta el lapunknak Petro Lucjuk, a megyei közlekedésrendészet vezetője. A szigorításoknak köszönhetően, ha teljes rendet nem is sikerült teremteni, de már az első negyedévben 35 százalékkal csökkent a balesetek és 40 százalékkal a halálos áldozatok száma. Azokban a hetekben, hónapokban aktivizálódtak a rendőrök is. Az év végéig 72 477 közlekedési szabálysértőt bírságoltak meg összesen 16,5 millió hrivnyára. Az iram később alábbhagyott és a januártól októberig terjedő időszakban már "csak" 22,5 millióra büntettek. Igaz, ennek felét sem fizették be a vétkesek. Csak szeptember folyamán 2994 alkalommal közel háromnegyed milliós bírságot róttak ki.

E téren máig sem tapasztalható változás. Pedig a hatályos szabály szerint a tartozásukat két hét alatt nem törlesztők büntetéstétele automatikusan duplázódik. Csakhogy akadozik az információs rendszer az állami végrehajtó szolgálat és a közlekedés¬rendé¬szet között. Sokszor hiába fizeti be az állampolgár a büntetést, az nem jelenik meg a számítógépes nyilvántartásban.

A rendszerhibák ellenére kézzelfogható a szigorítás pozitív hatása. Vidékünkön az október 6-i helyzet szerint 511 balesetben 83 személy vesztette életét és 632-en sérültek meg. A múlt év azonos időszakában ezek az adatok még más képet mutattak: 692, 133 és 828.

A baleseti statisztika Petro Lucjuk szerint sokkal jobb is lehetne, de számos gépjárművezető nem tud felül emelkedni felelőtlenségén. 108 316 személyből 41 999 gyorshajtásért, 5093 fő pedig ittas vezetésért bűnhődött. 2589-en az előzés szabályairól feledkeztek meg, 29 120-an pedig a megállni és várakozni tilos táblát vették semmibe a szigorítások bevezetése óta eltelt egy év során.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó