2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mindkét magyar párt bejuthat a szlovák parlamentbe

A legújabb közvélemény-kutatások szerint mindkét szlovákiai magyar párt bejutna a parlamentbe – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

A Focus ügynökség után az MVK felmérése is azt mutatja, hogy mindkét magyar párt túllépné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Sőt a Híd-Most megelőzné a Magyar Koalíció Pártját (MKP) – mutat rá a lap. Az MVK szeptember végi felmérése szerint továbbra is az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a legerősebb párt közel 40 százalékos támogatottsággal, az MKP 5,1 százalékot, a Híd pedig ennél valamivel többet, 5,4 százalékot szerezne.

Az újságnak nyilatkozó Pavel Haulík szociológus, az ügynökség vezetője szerint a Híd népszerűsége lehetne magasabb is, csak a nyelvtörvény miatt elmérgesedett szlovák–magyar viszony miatt most kevesebben szavaznának rá, mint amilyen potenciálja a pártnak van. A szociológus úgy látja, jelenleg a magyarok nagyjából fele-fele arányban támogatják a Hidat és az MKP-t – a vegyesebben lakott településeken és a nagyvárosokban inkább a Híd népszerűbb, a magyar tömbterületeken az MKP.

A Focus ügynökség szeptemberben és augusztusban is hasonló támogatottságot mért a Hídnak, náluk viszont az MKP Bugár Béla pártja előtt végzett. A Fórum Intézet augusztusi felmérése alapján a magyar szavazók megközelítőleg 2:1 arányban támogatják az MKP-t és a Hidat.

Bugár Béla, a Híd elnöke azt mondta, nem kíván az MKP-val versenyezni, a felmérés eredményeivel viszont elégedett. "Ha az embereket meggyőzzük arról, hogy az együttműködés nemcsak a feszültségek csökkentésére, de a problémák megoldására is jó, akkor bizonyára tartani tudjuk ezt az irányt" – mondta. Szerinte a felmérések csak "egyfajta tendenciát mutatnak".

Csáky Pál szerint az utóbbi időben készült felmérések "teljesen átláthatatlanok". "Meglátjuk, mit mondanak erre a választók a megyei választásokon" – nyilatkozott az Új Szónak az MKP elnöke. A felmérés a parlamenti választásokra vonatkozott.

Megjegyzendő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ismét kezdeményezte a főügyészségen a Magyar Koalíció Pártjának betiltását. Mint arról az MTI híre beszámol, az SNS részéről ez már a harmadik ilyen próbálkozás. Az első kettő sikertelen volt. "Meggyőződésem, hogy a főügyészség mérlegelni fogja érveinket, s betiltja az MKP működését a Szlovák Köztársaság területén" – nyilatkozta Ján Slota, a nemzetiek elnöke. A mostani beadvány gyakorlatilag megegyezik az előzőekkel: az SNS azt állítja, hogy az MKP politikusainak tevékenysége megkérdőjelezi Szlovákia szuverenitását és összeegyeztethetetlen az alkotmánnyal.

A magyarellenességéről elhíresült párt bejelentette továbbá: a szlovák parlamentben fegyelmi eljárást kezdeményez az MKP képviselői ellen annak kapcsán, hogy részt vesznek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) munkájában.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó