2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Elnökválasztás: döntött az UMDSZ

Milyen álláspontot képviseljen az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) a közelgő elnökválasztási kampány során? – ez a kérdés szerepelt kiemelt napirendi pontként az országos szervezet legutóbbi elnökségi ülésén.

Gajdos István elnök helyzetelemzését követően a testület gyakorlatilag vita nélkül hozta meg egyhangú elvi döntését, mely szerint a kampány során Viktor Janukovics mellett áll ki. Az eszmecsere során elhangzott: az UMDSZ ezáltal következetes marad, hiszen a legutóbbi elnökválasztáson is ezt a jelöltet támogatta. Elhangzott az is: a közt egyedül a Régiók Pártjának vezetője jeleníti meg markánsan a kisebbségi érdekeket.

Végleges döntés azt követően fog születni, miután az elnökjelölt és az UMDSZ szerződésben rögzíti a választási együttműködés feltételeit. Az országos szervezet egyebek mellett kérni fogja, hogy megválasztása esetén Viktor Janukovics vonja vissza a mostani vezetés által elfogadott kisebbségellenes, főleg az oktatást sújtó rendelkezéseket. A legutóbbival kapcsolatban az elnökség nyilatkozatot fogadott el (szövegét az alábbiakban közöljük).

A szervezési kérdések megvitatása során a testület határozott arról, hogy a hónap folyamán megtartott alapszervezeti küldöttgyűléseket követően a járási és városi szervezetek hasonló tanácskozásaira november 23- és 28-a között kerül sor. Döntött arról is, hogy a soros kongresszusát december elején tartja meg. A hagyományoknak megfelelően különböző helyszíneken – Mezőkaszonyban, Nevetlenfaluban, Gálocson és Ungváron – ez évben is méltóan emlékezik meg az 1956-os forradalomról.

KISZó-információ

NYILATKOZAT

Az anyanyelven történő oktatással és az iskolai nyelvhasználattal kapcsolatban

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége sajnálattal állapítja meg, hogy a Timosenko-kormány, illetve annak oktatási minisztériuma tovább folytatja a kisebbségi nyelveknek az oktatás területéről való kiszorítását célzó tevékenységét. Ennek legújabb megnyilvánulásaként értékelhető, hogy a kormány kötelezővé tette az ukrán nyelv használatát az állami és önkormányzati tulajdonú tanintézményekben, illetve másodrendűvé változtatta az anyanyelven történő oktatást azzal, hogy csak az államnyelvet nevezte meg ezen iskolák tanítási nyelveként.

Az országos szövetség vezetésének meggyőződése szerint az újabb kisebbségellenes intézkedés sérti az emberi és kisebbségi jogokat, ellentétes a demokrácia alapelveivel, Ukrajna európai irányvonalával, nemzetközi kötelezettségvállalásaival, mi több, az ország Alkotmányával.

Az UMDSZ elnöksége határozottan tiltakozik a kormány rendelkezése ellen, követeli annak visszavonását. Amennyiben erre nem kerül sor, a nemzetközi szervezetekhez fordul az ügyben.

Az elnökség levélben fordul Viktor Juscsenko államfőhöz, mint Ukrajna Alkotmányának garantálójához, hogy tegyen lépéseket az alkotmányosság helyreállítása érdekében.

Beregszász,

2009. október 8.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó