2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fehér foltok

Valljuk be őszintén: Kárpátalja a magyarországi átlagpolgár fejében – ha a Kárpát-medencére gondol – meglehetősen periférikus helyet foglal el. Az első helyen van Erdély, utána jön a Felvidék, a Délvidék és talán ezt követően következünk mi. Nem tehetünk róla, a földrajzi fekvés és a történelem alakította így.

Ugyanakkor az utóbbi néhány évben mintha néminemű változást tapasztalna az ember. A sport világában feltétlenül. Ki ne emlékezne Lékó Péter munkácsi sakkmérkőzéseire, amelyről az anyaországi média is beszámolt. És akkor itt van Kű Lajosnak, az Aranycsapat Alapítvány elnökének kezdeményezése. A Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megszervezése nemcsak a tehetségek fejlődéséhez és felismeréséhez járul hozzá, hanem az emberi kapcsolatokat is gazdagítja, mégpedig évről évre. (Csak zárójelben, de egyáltalán nem mellékesen: az idei labdarúgótorna középiskolás kategóriájában a beregszászi magyar gimnazisták nyertek.)

A sor folytatható. A Vérke-parti városba látogató magyar öregfiúk-válogatott fellépése igazi szenzációnak számított, ráadásul itt járt Détári Lajos, akit sokan az utolsó klasszis-magyar labdarúgónak tartanak. És bár én magam Honvéd-szurkoló vagyok, nemcsak elismerem, hanem örülök annak, hogy az elmúlt hétvége legjelentősebb eseményét a Ferencváros női kézilabdacsapatának hátom ungvári fellépése jelentette. Ezek egyébként az európai klubcsapatok Bajnokok Ligája selejtező mérkőzései voltak.

És (!): Kárpátaljára látogatott Buzánszky Jenő. Grosics Gyula mellett már csak ő maradt köztünk a Puskás Ferenc fémjelezte Aranycsapatból. Anélkül, hogy túl szeretném becsülni e látogatás súlyát, bizony mondom: egy élő legenda járt itt. Nagy bosszúságom, hogy személyesen nem láthattam.

A kapcsolattartás terén e sportbeli – és hozzá kell tenni: kulturális, gazdasági és politikai – folyamatosság talán megszüntetheti azt a fehér foltot, amit Kárpátalja még oly sok magyar fejében jelent.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó