2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Porosenko az új külügyminiszter

A parlament jóváhagyta az új külügyminiszter személyét. A jövőben az ukrán diplomáciát Petro Porosenko vezeti – adta hírül az Interfax.

A politikus mellett 240 képviselő voksolt. Kinevezését a Julija Timosenko Blokkból 151-en, a Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem frakciójából 63-an, a Litvin-blokkból 20-an támogatták. Mellette szavazott egy régiós, egy kommunista és négy független honatya is.

Porosenko az ülésteremben letette az esküt.

Az Interfax értesülése szerint az Ukrán Nemzeti Bank elnökét (erre a posztra 2007-ben választották meg) Viktor Juscsenko államfő javasolta a külügyi tárca élére.

Az új miniszter 1965-ben született, végzettsége szerint közgazdász, 1998-tól 2005-ig parlamenti képviselő. 2005-ben a nemzetbiztonsági tanács titkára.

A külügyminiszteri poszt 2009 márciusában üresedett meg, amikor a parlament felmentette tisztségéből Volodimir Ohrizkót. Mint ismeretes, a miniszter akkor kérte az államfőt, hogy ne jelölje újra a tisztségre, mivel nem kíván a Timosenko-kabinetben tevékenykedni.

A hónapok során a diplomácia vezetőjeként felmerült Oleg Samsura, Ukrajna egyesült államokbeli nagykövetének és Borisz Taraszjuk, a külpolitikai intézet vezetőjének neve is. Ám mint köztudott, a ráda mind ez ideig nem tárgyalt káderkérdésekről.

Porosenko új minőségében máris igen határozottan lépett fel. Néhány nappal ezelőtt Aleksander Versbou bejelentette: elképzelhető, hogy az USA Lengyelország és Csehország helyett más kelet-európai államba telepíti rakétaelhárító rendszerét. Egyes hírforrások szerint az Egyesült Államok védelmi miniszterének nemzetközi biztonsági kérdésekkel foglalkozó helyettese nem zárta ki az ukrajnai elhelyezést sem. Petro Porosenko e felvetésre reagálva egyértelműen kijelentette: az elhárító rendszer egyes elemeinek Ukrajnába szállítása alkotmányellenes lenne.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó