2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Folytatódik a SZÓSZ?!:)
A sznobizmustól a paródián át a pletykáig

SZÓSZ?!:) címmel nyelvi vetélkedőt indított még tavasszal a Magyar Televízió 2-es csatornája. A Kazinczy-évfordulón bemutatott sorozat újra folytatódik: a játékosok előbb visszaidézik a tavaszi adások legjobb pillanatait, majd a nyelvi illemet, a sznobizmust és a magázódást vesézik ki.

Mit tud a magyar nyelv? Hogyan, mitől és miért változik? Milyen is ma pontosan? A magyar nyelv évében, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulóján egy érdekes tálalású vetélkedősorozatban rafinált, játékos kérdések, humoros írások és rögtönzések segítségével közismert írók, költők, színészek, nyelvészek és műfordítók keresik a válaszokat.

A márciusban útjára indított SZÓSZ ?!:) A magyar nyelv szava-borsa című vetélkedő szereplői az első szériában a kódextől az SMS-ig mutatták be a magyar írásbeliséget, születésétől forradalmain át mai állapotáig, a reklámszövegek koráig kalauzolták végig a nézőket a beszélt nyelv történetén.

A magyar nyelv ugyanakkor kiapadhatatlan forrás, a műveltségi vetélkedő tavaszi fordulóiban újabb és újabb témák merültek fel, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A múlt heti első adás után az október 11-én 19.35-től az m2-n látható 50 perces második epizódban a tavaszi forduló legjobb pillanatait idézi vissza Sugár Ágnes műsorvezető. Október 18-án, az őszi vetélkedő első adásában pedig a nyelvi illemet veszik górcső alá a játékosok. Minden megszólalásunkkal vallomást teszünk magunkról, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezzel a képpel mit közlünk a külvilág felé. Mikor alakult ki a magázódás, hogyan tegeződhetünk tiszteletteljesen, milyen megszólításokat alkalmaztak az egyes korok költői, hogyan lehet szívhez szólóan megfogalmazni egy felszólító levelet, és mi az a nyelvi sznobizmus? Többek között erről szól a Szósz?! :) első adása, tájékoztatta a KISZó-t dr. Csermák Zoltán, az MTV kiemelt szerkesztője.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó