2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Látó-szög
Szesztilalom: van értelme?

Egy készülő törvénytervezet szerint a jövőben mindennemű alkoholtartalmú italt szigorú megszorításokkal és csak szaküzletekben lehetne árusítani. Van ennek értelme és megváltoztatná-e a fogyasztói szokásokat a törvény?

Bíró Erzsébet főorvos (Dercen):

– A skandináv országokban vagy Kanadában érvényben lévő hasonló korlátozásra, szigorításra régóta szükség van. Évente több kiskorút szállítanak be kórházunkba alkoholmérgezéssel, így csakis akkor van értelme a külön üzletnek, amennyiben ott, szakítva az eddigi gyakorlattal, valóban nem szolgálják ki a kiskorúakat.

– Visszaszorítható-e a felnőttek italfogyasztása?

– Amíg nem emelkedik az életszínvonal, s általa nem szűnnek meg azok a szociális, anyagi stb. okok, melyek miatt az emberek a pohár után nyúlnak, nem számíthatunk az alkoholizmus csökkenésére.

Bacskai László polgármester (Zápszony):

– Véleményem szerint, mint a korábban kiadott hasonló rendelkezések, a kilátásba helyezett sem váltaná meg a világot. Alighanem ez is csak egy lesz azok sorában, amelyiknek nem sok értelme van, mert aki szenvedélybeteg, az a jövőben is megtalálja a módját, hol és miként jusson hozzá az italhoz.

– S az, hogy a közintézményektől száz, a tanintézetektől legalább kétszáz méterre működhet ilyen üzlet, hatásos lehet-e?

– Most is érvényben van az a törvény, mely szerint tizennyolc éven aluliakat nem szabad kiszolgálni. És mi történik? Ugye, nem kell sorolnom az ide vonatkozó kiskapukat. Ehhez képest a száz vagy kétszáz méter már bagatell.

M. T. – N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó