2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Globális járványveszély fenyeget

Ukrajna-szerte ezekben a napokban méltatják szakmai ünnepüket a közegészség- és járványügyi szakemberek. Sajnos a szolgálat sokak szemében egyet jelent a büntetésvégrehajtóval, a vállalkozói engedély megszerzésekor szükséges fölösleges hercehurcával, a bírságokkal, a számtalan ellenőrzéssel. Holott csupán arról van szó, hogy az emberek nincsenek tisztában a Köjál munkájával.

– Az igaz, hogy nagyon sokrétű, szerteágazó munkát végzünk, hiszen a szülőotthonokban előforduló fertőzések megelőzésétől kezdve a temetők ellenőrzéséig a Köjál tevékenységi köre végigkíséri egész életünket – mondta el lapunknak Vera Csizs, a megyei Köjál főorvosa. – Nem árt azonban eloszlatni néhány tévhitet: a szemételszállítással nem mi foglalkozunk, hanem a kommunális szolgálatok. A piacokon nem mi ügyeleteskedünk, hanem az állategészségügy dolgozói. A csatornahálózatot nem mi javítjuk, ezzel a helyhatalmi szerveknek kell foglalkozniuk. Mi orvosok vagyunk. Higiéniai szakemberek, epidemiológusok, infektológusok, akiknek feladata az állami felügyelet ellátása, Ukrajna "A lakosság közegészségügyi és epidemiológiai jólétének biztosításáról" szóló törvényének betartatása. Higiéniai és járványmegelőzési normatívákat dolgozunk ki és felügyeljük azok megtartását. Folyamatosan ellenőrizzük az egészségre veszélyes irritáló, mérgező anyagok meglétét a levegőben, a talajban, a vízben, az élelmiszerben, az épületekben... S amennyiben észleljük, hogy valaki nem tartja be a törvényben rögzítetteket, megsérti az előírásokat, kénytelenek vagyunk adminisztratív útra terelni a dolgot. A Köjál a fertőzésekkel szembeni biológiai önvédelmi rendszer, nemzetbiztonsági szolgálat – fejtette ki a főorvosnő.

A megyei szervezetnek 13 járási, 2 városi szolgálata van, intézményeikben 1031 szakember, köztük 245 orvos, 419 középfokú szakmunkatárs dolgozik.

– A globalizáció korában a határok eltörlésével, az országok közötti gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatok rohamos fejlődésével, a migrációs és a teherforgalom megnövekedésével, többek között azon földrészekkel, melyeken veszélyes és ritka betegségeket regisztrálnak, különösen nagy felelősség nehezül a vállunkra. Rendkívül fontos, hogy folyamatosan tájékoztassuk a lakosságot a megelőzésről, felkészítsük rá, mi a teendő egy esetleges járvány kitörésekor – mondja a szakember, aki hozzáteszi, évente közel 300 ezer bakteriológiai, 200 ezer kémiai, 100 ezer toxikológiai vizsgálatot végeznek laboratóriumaikban. S a munkaerőhiány, a gazdasági krízis okozta finanszírozási nehézségek, a megyénk területén átutazók gyarapodása ellenére az elmúlt öt évben Kárpátalján stabil volt az járványügyi helyzet.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó