2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Új mamográfot kap az onkológia

A napokban kapta meg a Kárpátaljai Megyei Onkológiai Gondozó azt a dokumentumot, mely feljogosítja egy korszerű, 1 millió 178 ezer hrivnya értékű digitális mamográf megvásárlására. A diagnosztizálást meggyorsító, Ukrajnában egyedülálló készülék beszerzéséhez szükséges pénzt a "Női egészség és családtervezés" jótékonysági alapítvány gyűjtötte össze. Az új géphez nincs szükség röntgenfóliára, megrövidíti a hagyományos vizsgálati időt, s memóriájában tárolja a rögzített adatokat, ami igen lényeges a páciens további kezelése és figyelemmel követése szempontjából.

A sajáni ásványvíz a legjobb

Tizennyolc kárpátaljai élelmiszeripari vállalat mutatta be készítményeit az "Ukrajna száz legjobb terméke" elnevezésű országos bemutató megyei selejtezőjén. Az országos megmérettetésen 236 vállalat termékeiből kerül ki a győztes. A megyei versenyt a Sajáni Ásványvíz Kft. nyerte.

Habda László érdemes művész

Ukrajna érdemes művésze címmel tüntették ki ifjabb Habda László ungvári képzőművészt. Viktor Juscsenko laudációjában kiemelte az alkotó sokéves gyümölcsöző munkásságát, az ukrajnai képzőművészet nemzetközi elismertetése terén folytatott tevékenységét.

Halál a határátkelőn

Szlovák határőrök találtak holtan egy francia állampolgárt a Kisberezna – Ugar határátkelőn veszteglő bezárt ajtajú mikrobuszban. A félmeztelen férfi a jármű padlóján feküdt. Testén nem találtak idegenkezűségre utaló nyomokat. A francia a múlt pénteken lépett be Ukrajnába és még aznap visszafordult, de a határátkelőnél nem jutott tovább. Halálának körülményeit a szlovák hatóság vizsgálja. Feltehetően szívroham végzett vele, de egyelőre a bűncselekmény sem zárható ki.

Fegyverraktárra bukkant az SZBU

Korszerű fegyverek és lőszerek voltak elrejtve a Beregszászi járás egyik települése közelében, tájékoztatta a médiát a nemzetbiztonsági szolgálat megyei főosztályának sajtószolgálata. A rejtekhelyhez egy huszonöt éves fiatalember vezette az SZBU terrorelhárító egységének munkatársait, akik harmincnégy darab kézigránátot, különféle harckocsilövegekhez való lőszert, aknavető gránátot találtak. Az arzenált megsemmisítették, elrejtőiket keresik.

EU-biztosokra vadásznak

A vártnál lassabban áll össze az új testület, amely az idén már biztosan nem léphet hivatalba.

Eldördülhetne végre a startlövés az új Európai Bizottság megalakításához, de a svéd EU-elnökség egyelőre kivár. Hiába szavazta meg ugyanis Írország az unió működését szabályozó lisszaboni szerződést, a dokumentum hatálybalépése késik: főként Václav Klaus cseh elnök miatt, de még Varsó is húzza az időt. Márpedig a svédek addig nem szeretnék elindítani a hivatalos egyeztetéseket a bizottság összeállításáról, amíg nem tisztázódik az új EU-szerződés ratifikációja.

Obama kapta a Nobel-békedíjat

Barack Obama amerikai elnöknek ítélték oda pénteken az idei Nobel-békedíjat.

Az indoklás szerint azért neki ítélték a díjat, mert "sürgette a nukleáris fegyverek számának csökkentését világszerte, és a világbékéért dolgozik".

Obama többször szorgalmazta a leszerelést, és arra törekedett, hogy újraindítsa a megrekedt közel-keleti békefolyamatot. A tízmillió svéd koronával (1,4 millió amerikai dollárral) járó díjat december 10-én, Oslóban adják át.

Ez gyorsan ment – jegyzi meg tudósításában a Népszabadság.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó