2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megszűnhetnek a főiskolák

A Miniszteri Kabinet is támogatja az oktatási és tudományos minisztériumnak azon javaslatát, hogy módosítsák a felsőoktatásról szóló törvényt. Eszerint felsőfokú képzést kizárólag egyetemek, akadémiák, kolledzsek és szakosított kolledzsek adhatnak. A törvényjavaslat értelmében megszűnne a technikumi és a főiskolai képzés.

Egyes egyetemek vezetői szerint viszont a javasolt változtatások aligha lépnek életbe, s azt a választások előtti ideiglenes jelenségnek tartják. Ugyanakkor Ivan Vakarcsuk, a szaktárca vezetője szerint az eszközölt módosítások az ukrán felsőoktatásnak az európai, azaz a bolognai rendszerhez való integrációját hivatottak meggyorsítani, amihez Ukrajna még 2005-ben csatlakozott. Más vélemények szerint a minisztérium olyan sok átalakítást javasol, hogy a dokumentum tulajdonképpen már egy új jogszabálynak is tekinthető.

A törvénytervezet szerkezeti változásokat is előirányoz a felsőoktatásban. Meghatározva a tanintézmények típusát, valamint a velük szemben támasztott követelményeket. Egyetemnek csak azt a felsőfokú oktatási intézményt lehetne nevezni, ahol nem kevesebb mint hatezer diák tanul a nappali tagozaton. Akadémia státusban olyan intézmény működhet, ahol legalább kétezer diákot számlál a nappali tagozat. A kolledzs esetében ezer, a szakkolledzsben pedig 500 főben határoznák meg minimálisan a nappali tagozatos hallgatók számát. Jelenleg Ukrajnában 198 egyetem működik. A szakemberek többsége kételkedik abban, hogy az elnökválasztási kampány idején a tervezet megkapná a szükséges parlamenti támogatást.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó