2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szevasz, dollár, avagy mi kerüljön a címlapra?

A kutyatenyésztés éppen elfér két potenciális államfőjelöltről szóló hír között, és az ugocsai falusi turizmusról szóló képes riport olyan gusztusosra sikeredett, hogy azt első oldalra kellene tenni. "A politikai elemzések mellé elhelyezhetünk egy Kis(z) viccet és a Medicina rovatba az allergiás anyaghoz egy politikus képét?" – jött a kérdés.

Többek között ezek felől is érdeklődött az a tizenegy kíváncsi egyetemista, akik vágtak, ragasztottak, hírekre vadásztak, illetve a riport műfajával ismerkedtek egy szakkollégium keretében.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának ötödik évfolyamos magyar bölcsészhallgatói egy félévi szemeszterben tanulják a médiaműfajok ismeretét. A legutóbbi foglalkozáson azt a feladatot kapták, tervezzenek címlapot és egy tematikus oldalt, majd adjanak neki címet. Nos, mint kiderült, az ugocsai, beregi és ungi ifjú újságolvasók nem riadtak meg az első hallásra nehéznek tűnő feladattól. Kreativitásukra és fantáziájukra hagyatkozva vidám hangulatban, kommentárokkal megtűzdelve másfél óra alatt megbirkóztak vele. És közben megannyi tréfálkozás, ugratás és "jut eszembe erről egy történet...", hangzott el. Igazi szerkesztőségi hangulat uralkodott azon a délutánon, pedig "lapzárta" is fenyegetett: az óra végét jelző csengő.

Nos, lássuk, miként nézne ki egy diákok által szerkesztett magyar lap. A bátyúi Csatáry Gabriella címlapjára derceni óvodások kerültek. A színpadon bájosan táncoló apróságok mögött feltűnik a helyi népi hímzések kiállítása. A vezércikké avanzsált anyag alatt Fogy a magyar címmel egy korábban lapunkban közölt, a csökkenő gyermekszületésről szóló publicisztikát ollózott át Gabriella, ami ügyes szerkesztői fogásnak bizonyult. A tematikus oldal leginkább az aktuális bűnügyek jegyében készült, ezeket a híreket sokan olvassák, hangzott el a témaválasztás ürügyén.

A nagyberegi Kovács Marianna a szüret, az őszi kerti munkák jegyében választott címlapot, illetve az egészségmegőrzés, a szépségápolás témaköréből válogatott. Szerinte ezek a szempontok fontosak a lapkészítésnél.

A bótrágyi Kádas Erzsébet munkája készült el elsőnek. Az egyházi élet, a kultúra, irodalom és oktatás mellett néhány apró hír erejéig a gazdasági válság, a valuta ingadozása (Szevasz, dollár) és az aktuális ukrán politika bulvárhírei is elfértek. Találó címet adott munkájának: Helikon, vagyis a görög isten, Apollón és a múzsák lakhelyéül szolgáló hegy neve. Sok politikus és művész vágyik a magas ormokra, volt a címválasztás mellett.

A palágykomoróci Penyák Emese, a szernyei Őry Katalin és a nagydobronyi Balogh Éva is remekelt: a humor, a társadalmat érintő problémák témaköréből válogatott, nagyon ötletesen. Utóbbi bizonyult a legkreatívabbnak: a politikai elemzésekből álló tematikus gyűjteményének a Kardhal éle címet adta. Elmondása szerint a mai országos politikai helyzetet akarta ezzel szimbolizálni: aki az oligarchák, a "ragadozók" útjában áll, kardélre kerül...

A diákok a kárpátaljai magyar lapok között válogatva szerkesztettek saját arculatú újságot. Közülük, egyelőre, senki nem vágyik újságírói babérokra. Ám azt sajnálattal állapították meg, hogy az olyan, az órán elméletben tanult sajtóműfa¬jok, mint a jegyzet, a kommentár, a glossza, a karcolat, a tárca és a kroki – a Kárpáti Igaz Szót kivéve – teljesen hiányoznak a kárpátaljai írott médiumokból.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó