2009. október 10., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 146. (818.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Külön bejáratú alkoholstop

Hamarosan olyan törvénytervezet kerül a Miniszteri Kabinet elé, amely korlátozni kívánja az alkoholféleségek értékesítésének jelenlegi szabályozását.

Az ötletgazda Mikola Priszazsnyuk, a Legfelső Tanács agrárpolitikai és földtartalékok kérdéseivel foglalkozó bizottságának elnöke. Azt szeretné, ha a jövőben mindennemű alkoholtartalmú italt bizonyos megszorításokkal és csak külön bejárattal rendelkező szaküzletekben lehessen árusítani.

A tervezet értelmében nem hozhatók majd kiskereskedelmi forgalomba élelmiszerüzletekben, sem olyan elárusítóhelyeken, ahol közszükségleti cikkeket is forgalmaznak. Mindez az alkoholellenes kampány jegyében történne. A törvényjavaslat további kitétele, hogy a szóban forgó elárusítóhelyeknek legalább száz méter távolságra kell elhelyezkedniük a közintézményektől, állami hivataloktól, katonai laktanyáktól, illetve legalább kétszáz méterre az óvodáktól, iskoláktól, felsőoktatási és egészségügyi intézményektől. Továbbá nem hozhatók forgalomba alkoholféleségek autóbusz- és vasútállomások, repülőterek, kikötők, valamint tömegrendezvények helyszínén.

A bizottság elnökének véleménye szerint a törvénytervezet életbe léptetése nagymértékben visszaszorítja majd az alkoholizmus terjedését egész Ukrajnában, amire Európa számos országában és a tengerentúlon már van példa. Ezért az alkoholféleségek hazai kiskereskedelmi forgalmazásának rendje mindenképpen reformra szorul. Az új szabályozás azt is előírná, hogy az alkoholféleségek árusítására vonatkozó engedély határidejének lejárta után azonnal, de legkésőbb a törvény hatályba lépése napjától számított egy éven belül minden árusnak át kell állnia az új formációra.

– A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint minden olyan kiskereskedelmi egység árusíthat alkoholterméket, amely az erre vonatkozó engedéllyel rendelkezik – mondta el lapunknak Volodimir Tovtin, a megyei fogyasztóvédelmi főosztály helyettes vezetője. – Az elárusítóhely alapterületének legalább huszonegy négyzetméternek kell lennie. Kötelező a pénztárgép is. Az elképzelt korlátozás csökkentheti ugyan az eladott italok mennyiségét, viszont nyilvánvaló veszélye az, hogy emiatt óriási bevételektől esik majd el a költségvetés. És ez itt a lényeg, hiszen nem kis pénzről van szó. Csak az elmúlt évben több mint négyszáznegyvenötmilliárd hrivnya bevétel származott az alkoholféleségek eladásából, a termékek jövedéki adója pedig négy és fél milliárdot tett ki. Tudomásom szerint éppen ezért számos ellenzője van a törvénytervezetnek. Az pedig, hogy az élelmiszerektől és más árucikkektől elkülönítve, külön bejárattal rendelkező üzletekben árusítsák az italféleségeket, aligha visszatartó erő, hiszen a vásárlók élelmesebbje úgyis megtalálja a kiskapukat.

Az érem másik oldala, hogy Ukrajnában az alkoholizmus népbetegség. Évente negyvenezer embert gyilkol meg. Hivatalosan hétszázezer alkoholfüggőt tartanak nyilván az országban, a Kárpátaljai Megyei Narkológiai Gondozóban húszezret. De hányan élnek valójában a mámor világában, s a taglalt megszorítás vajon mennyiben szorítaná vissza a fogyasztást? Ezt már Vaszil Krucsanicától, a megyei gondozó főorvosától kérdeztük.

– A hivatalos számot szorozza meg legalább öttel. Ha ugyanis számba vesszük azokat is, akik szégyenből vagy mivel nem ismerik fel problémájukat, nem hajlandók felkeresni bennünket, mintegy százezres kontingenst kapunk. Többségük férfi. Évente mintegy hét-tíz százalékkal többen kérnek segítséget tőlünk.

A legnagyobb veszélyben a fiatalok vannak. Míg korábban 16–18 évesen, ma már 11–12 éves korban nyúlnak az első pohár után. Sajnos, a jelenlegi ukrán törvények mellett nem sok esélyt látok a fiatalkorúak alkoholizálásának visszaszorítására. Az elmúlt egy évben is többször megesett, hogy gyerekeket vittek be a reanimációs osztályra alkoholmérgezéssel. Veszélyes mértékben megnőtt a kis mennyiségű alkoholt tartalmazó italok – longerek – eladása, melyeket a gyártók édesítve és szénsavval dúsítanak, ám arra elfelejtik felhívni a figyelmet, hogy egy üveg sörben található mennyiségű alkoholt is tartalmaznak. A törvényt megsértve 21 éven aluli egyének is szabadon hozzáférhetnek a szeszes italokhoz. Arról nem beszélve, mekkora negatív kampányt jelent, hogy az ifjúság által bálványozott leghíresebb sportolóink, zenészeink alkoholreklámokhoz adják nevüket és arcukat. A fiatalokban az ital így pozitív jelentést nyer, hisz ezt ideálja hirdeti, teszi hozzá a főorvos.

A megoldás elsősorban a prevencióban rejlik, értenek egyet a szakemberek. Sajnos, az alkohol voltaképpen legalizált narkotikum, hisz bárki szabadon hozzáférhet. Abban viszont nem biztosak, hogy a taglalt tervezet, amennyiben törvényerőre emelkedik, egymagában megoldja a problémát. A törvénysértők elleni jelentős bírságok, szigorú számon kérés nélkül csak egy újabb papíron létező jogszabály lesz ez a mostani tervezet is.

Magyar Tímea

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó