2009. október 8., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 144.-145. (816.-817.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Beregszász vendége volt Buzánszky Jenő

Kárpátaljára látogatott a legendás Aranycsapat hátvédje, az olimpiai aranyérmes, világbajnoki ezüstérmes, 49-szeres magyar válogatott Buzánszky Jenő. Az élő legenda már 16 évesen játszott a lengyelek ellen, miután visszacsatolták Kárpátalját Magyarországhoz. A mostani látogatása alkalmával felkereste azt a Vereckei-hágó közelében található falut, ahol a meccs zajlott.

A Kárpátinform és a Center Travel utazási iroda közös szervezésében megvalósult kárpátaljai látogatásának első állomásaként Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán mesélt gazdag pályafutásáról, az aranycsapat hőskoráról.

Buzánszky Jenő Újdombóváron született 1924-ben. 10 éves korában kezdte el rúgni a bőrt. Kezdetben csatárként játszott, csak később lett jobbhátvéd. Több klubban is focizott, míg végül a Dorogi Bányász csapatához igazolt, így vált az Aranycsapat egyetlen vidéki tagjává.

Élménybeszámolójában több mérkőzést is felidézett legendás pályafutásából, köztük a helsinki olimpia meccseit. Ezen a tornán érte el a magyar válogatott történetének legnagyobb sikerét, miután a döntőben 2–0-ra legyőzte Jugoszlávia csapatát. Jenő bácsi természetesen részletesen beszámolt a londoni Wembley-ben vívott híres mérkőzésről is, amely az évszázad meccseként vonult be a sportág történelmébe. A 6–3-ról dokumentumfilm-részleteket is láthattak az előadáson.

Buzánszky Jenő fájó emlékként idézte fel az 1954-es világbajnoki döntőt, ahol Helmut Rahn vezérletével 3–2-re győzött az NSZK. Sok találgatás látott napvilágot, mi lehetett a vereség oka. Többen vesztegetést gyanítottak a háttérben, voltak, akik azt állították, hogy Mercedesek fejében engedték át az elsőbbséget, mások politikai okokat véltek. A futballista a bírák részrehajló játékvezetését, valamint a saját balul sikerült szögletrúgását említette. Az elszenvedett vereség után a csapat tagjai egy hétig nem mertek hazajönni. A berni döntőről ugyancsak filmkockák voltak láthatók.

Az előadást követően az Aranycsapat még élő legendája autogramosztásba kezdett. Régi fényképeket, illetve labdákat írattak alá a 85 éves egykori zseniális játékossal.

A szervezőktől megtudtuk, Buzánszky Jenő a kárpátaljai látogatását követően Portugáliába utazik a jelenlegi magyar válogatottal.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó