2009. október 8., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 144.-145. (816.-817.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Megemlékezések...
Aradon

A világ változik körülöttünk, az elmúlt években más lett Erdély, és lassan megváltozik a román–magyar viszony is, de óvatlannak sem szabad lenni, mert a Kárpát-medencében még minden visszafordítható, elég odafigyelni, hogy mi történt Szlovákiában – e gondolat jegyében mondta el beszédét kedden Aradon Markó Béla, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A Szabadság-szobornál megtartott, az 1848–49-es szabadságharc 13 aradi vértanújára emlékező ünnepi rendezvényen a politikus kifejtette: "Ők tudták, hogy nincsen külön szabadság magyarnak, szerbnek, németnek, románnak, vagy mindannyian szabadok leszünk, vagy egyikünk sem" – szögezte le a szónok a vértanúk kivégzésének 160. évfordulóján.

Szabadkán

A tizenhárom aradi vértanú közül négyen vajdasági kötődésűek. Lázár Vilmos, Schweidel József, Leiningen Westerburg Károly és Kiss Erő, akit a Nagybecskerek melletti Écskán a családi sírboltban temették el.

"Egy véres világnak lettek ők az áldozatai és ma nem is jut eszünkbe, hogy ebben a mai vértelen világban hogyan becsüljük meg a hétköznapjainkat és hogyan vállaljunk áldozatokat, hogyan vállaljunk nagyobb helytállást azokban a hétköznapi ügyekben, amely messze-messze nem olyan súlyos, mint amit az aradi vértanúk vállaltak" – hangsúlyozta Tápi Lajos, a szabadkai konzulátus vezető konzulja.

Révkomáromban

A felvidékiek Révkomáromban emlékeztek meg az aradi vértanúkról. A Csemadok városi szervezete és a révkomáromi önkormányzat megemlékezésén háromszázan rótták le kegyeletüket az aradi vértanúk emlékművénél.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó