2009. október 8., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 144.-145. (816.-817.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kimúlófélben

A korábbi évek elmélete szerint minden gazdasági fejlődés alapja a kis- és középvállalkozások számának növekedése, tevékenységük bővülése. Ám egyre inkább olybá tűnik, hogy a gazdasági válság viharos szele mindezt nemcsak megtépázta, hanem a megye legtöbb városában és falvában széjjel is fújja véglegesen.

Idén a legszerényebb becslések szerint is legalább harminc százalékkal csökkennek majd a beruházások. Legyen az építő- vagy faipar, gépgyártás vagy élelmiszeripar. Senkinek sem szimpatikus az az érv, amellyel sokan takaróznak: Európa legtöbb országában sem jobb a helyzet. Azt hiszem, elsősorban a saját házunk táján illene rendet teremteni.

Sajnos az előrejelzések sem sokkal kecsegtetőbbek. Van, akivel ugyan elszalad a ló, és már ma is rózsaszínben látja a holnapot, ám a realistábbak további hetven–hetvenöt százalékos visszaesést jövendölnek az idén és még jövőre is.

Recessziók idején természetes védekezési módnak számít a beruházások visszafogása, ám a mostani visszaesés sokkal súlyosabbnak látszik az elmúlt néhány évtizedben előfordult lejtmeneteknél. A fejlesztési tervek jegelése, törlése még tovább rontja az egyébként sem rózsás GDP-kilátásokat kontinensszerte. A tervezett vállalati beruházások csak a bruttó hazai termék húsz-huszonöt százalékát teszik majd ki, ám ingadozásuk sokkal nagyobb, mint például a GDP hatvan százalékát adó lakossági fogyasztásé.

Az építőipar az idén vélhetően nyolcvan százalékkal kevesebb beruházást hajt majd végre, mint tavaly, míg a viszonylag kiegyensúlyozottabb feldolgozóipar esetében állítólag "csupán" húsz százalék körüli lesz a zsugorodás. Az alapanyagokat előállító cégek körében leginkább a gépipari vállalkozások vesznek vissza fejlesztési büdzséjükből. Igaz, ez részben abból adódik, hogy a 2007-es nagy árupiaci árrobbanás idején éppen ezek voltak azok, amelyek leginkább felfuttatták invesztícióikat.

A vegyipari szektorokban már másfél évvel ezelőtt is a beruházások csökkentésére készültek, azóta ez a trend csak erősödött. Az autógyártásban és -értékesítésben pedig egyenesen katasztrofális a helyzet megyénkben is.

Reménysugár alig van. Talán csak annyi, hogy néhány nagyobb kárpátaljai vállalat vezetője szerint a legtöbb projektet csak elhalasztják, nem fújják le véglegesen. A kis- és középvállalkozások esetében a jelenlegi állapotokat nézve még szomorúbb a helyzet. Könnyen előfordulhat, hogy az elmúlt években nagy reményekkel alakult – s ahogy elhitették velük: a gazdasági fejlődés alapját képező – öt–tíz–húsz, évtizedes tapasztalatokkal rendelkező igazi, hozzáértő szakikból létrejött, mini alakulatok zöme, napjaink szomorú gazdasági helyzetébe kerülve, működési nehézségei miatt talán meg sem éri a recesszió elmúltát, önmagát felemésztve kimúlik. Mint ahogy erre már számtalan példa van megyeszerte.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó