2009. október 8., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 144.-145. (816.-817.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nem feledett mártírok

Kárpátalja-szerte számos megemlékezésen hajtottak fejet a 160 éve Aradon kivégzett 13 mártír és Batthyány Lajos, az első felelős magyar miniszterelnök emléke előtt. Csendesen, méltóságteljesen.

A megyeszékhely magyarsága több mint két évtizede Szegelethy János hadnagy sírjánál méltatja a hősök tetteit, önfeláldozását. Sírján 29 gyertyaláng jelezte, a Kálvárián rajta kívül a szabadságharc még 28 hőse alussza örök álmát. Sírjaikat mára eltüntette az idő. Pontosabban felszámolták, fejtette ki Dupka György, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) elnöke. Az ungvári magyar főkonzulátus nevében Fodor Zsolt konzul helyezte el az emlékezés koszorúját.

Ungváron báró Bémer László Szobránc utcai emléktáblájánál is lerótták kegyeletüket. A nagyváradi püspököt azért ítélték halálra, mert ott volt Debrecenben, amikor Kossuth Lajos kihirdette a függetlenségi nyilatkozatot, trónfosztottá nyilvánították a Habsburg-házat, és ő a nyilatkozatot szétküldte a plébániákra. Később a római pápa közbenjárására életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták ítéletét, majd kegyelmet kapott, élete utolsó éveit már megvakulva Ungváron, a Laudon család házában töltötte.

A mártírhalált halt tizenhárom vértanúra emlékeztek a Kijevi Szlavisztikai Egyetem Ungvári Fiókintézetének magyar diákjai és tanárai is. Gortvay Erzsébet, az egyetem magyar-angol tanszékének vezetője méltatta a történelmi eseményt és annak máig ható hatásait. Az intézmény első és második évfolyamos hallgatói rövid műsor keretében idézték meg a vértanúk emlékét.

Beregszászban a megemlékezés – szintén hagyományosan – a helyi római katolikus temetőben kezdődött, ahol elsőként Ekkel György ügyvéd, honvédszázados sírjánál hajtottak fejet.

A honvédszázadosra és társaira Csanádi György, a Beregi Hírlap nyugalmazott főszerkesztője, Ekkel György dédunokája emlékezett.

– Vajon mit üzenne Ekkel György és a többi hős a mai kor emberének? Azt hiszem, elsősorban összefogásra, egységre buzdítana minket. Arra, hogy az a néhány magyar, aki itt van, ne torzsalkodjon, hanem fogjon össze – emelte ki beszédében Ekkel György leszármazottja.

Dr. Nagy Petronella, a beregszászi külképviselet konzulja szintén megemlékezett a hősökről, mint ahogyan Gajdos István is.

– A szomorúság mellett a reménynek is élnie kell szívünkben, hiszen az Aradon kivégzett mártírok bebizonyították, hogy a zsarnokság nem örök. Nekünk, a ma embereinek is tisztán kell látnunk ezt. És nemcsak látnunk kell, hanem tenni is, amikor iskoláinkat, anyanyelvünket és nemzeti jelképeink használatát támadják – hangsúlyozta Beregszász polgármestere, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

A megjelentek ellátogattak Baczó József főhonvéd, tűzmester sírjához is, ahol Zubánics László történész, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke tartott emlékbeszédet. A református temetőben nyugvó Nagyidai Berzsenyi Antal, a város nemzetőrsége megszervezőjének sírjánál Csobolya József történész elevenítette fel a szomorú történelmi pillanat képeit.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó