2009. október 8., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 144.-145. (816.-817.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tovább gyengül a koalíció
Mit hoz a két néppárti parlamenti képviselő távozása?

Jurij Kosztenko arról értesítette a Kommerszant-Ukrajinát, hogy az Ukrán Néppárt (UNP) két parlamenti képviselője kilép a koalícióból. A kormányerő a döntésnek nem tulajdonít különösebb jelentőséget, az ellenzék viszont már most politikai válságról beszél.

A néppárt elnökének bejelentése szerint Jaroszlav Dzsodzsik és Olekszandr Klimenko visszahívta aláírását a Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem (NU–NSZ), a Julija Timosenko Blokk (BJUT) és a Litvin Blokk (BL) alkotta szövetséget szentesítő dokumentumról. Jurij Kosztenko elmondta: a párt központi tanácsa a kérdésben még a múlt héten döntött.

– Tévedtünk – magyarázta az elhatározás hátterét az elnök. – A jövőben nem kívánunk asszisztálni a kormány populista tevékenységéhez.

A Kommerszant emlékeztet, annak idején Dzsodzsik szavazata döntötte el, hogy az NU–NSZ belép a koalícióba. A 72 tagú frakcióból ugyanis az ő voksolása előtt csak 35-en támogatták a hármas szövetséget. Az azóta eltelt időszakban a több mozgalmat egyesítő szervezeten belüli erőviszonyok nem változtak. Szvjatoszlav Vakarcsuk lemondása után helyét a Népi Önvédelem sorait erősítő Olekszandr Bobiljev foglalta el. Az övé volt a koalíciót igenlő 38. aláírás. Ám miután Olekszandr Omelcsenko távozott a parlamenti többségből, a támogatók száma a minimálisan még elegendő 37-re csökkent.

Mindezzel együtt az NU–NSZ képviselői úgy vélekednek, hogy néppárti kollégáik kiválása nem vezet a koalíció felbomlásához. Szerintük a lépés nem von maga után semmilyen jogi következményeket, mivel a koalícióba frakciók lépnek be és azok válnak ki.

– Ahhoz, hogy az NU–NSZ távozzon a szövetségből, legalább 37 voksra van szükség, jelenleg pedig a frakcióüléseken mindössze 10–15-en jelennek meg – magyarázta Kszenyija Ljapina képviselő.

Nem tart a széteséstől a BJUT sem. Szvjatoszlav Olijnik a történteket politikai blöffnek minősítette, Oleg Zarubinszkij, a Litvin-párt helyettes frakcióvezetője pedig úgy vélekedik, hogy a többség nem követi a két kivált honatya példáját.

Egészen más álláspontra helyezkedtek a régiósok. Mihajlo Csecsetov szerint a történtek után a koalíció elvileg már nem is létezik, mivel társaik példáját mind többen követik majd.

Az ellenzék egyébként, mivel napirendre tűzték a szociális kérdésekkel foglalkozó törvénytervezetet, így a parlamentben látszólag újraindult a munka. A hírügynökségi jelentések szerint napirendre került a jövő évi költségvetés, megvitatnak néhány alkotmánymódosító javaslatot is. Ezek egyike a Krími autonóm köztársaság parlamentje mandátumának ideje.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó