2009. október 8., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 144.-145. (816.-817.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Új iskola jelennek és jövőnek

Annak idején együtt aggódtunk, hogy a higanyszennyezés után mi lesz a kisdobronyi iskola sorsa. Lesz-e egyáltalán oktatási intézménye a településnek. Nos, tegnap a megye számos közéleti és politikai személyisége együtt ünnepelt a település apraja-nagyjával, együtt hitték azt: vannak még kis csodák.

A főépületet és a hátsó, tornateremmel ellátott szárnyat már korábban birtokukba vették a helyi iskolások.

A harmadik szárny átadása kétségtelenül egy nehéz időszakot zárt le, s teret nyitott az újnak. Az intézményt a 12 millió hrivnyás közben középiskolává minősítették át, s a 2009–2010-es tanév végén sor kerül az első kibocsátásra.

– Az új szárnyban hat tanterem van, és itt kap helyet az igazgatói, a tanári és a könyvtár is – mondja Bátori Ilona, az intézmény vezetője. – A kémiai, fizikai, matematikai és biológiai szaktantermek felszerelését is megkaptuk. A mai és a holnapi nap a költözködésé, de hétfőtől már birtokba vehetik a gyerekek és a tanárok.

– Már voltam az új épületszárnyban. Nagyon szép – mondja a 11. osztályos Szigeti Judit. – Én a régi iskolában is tanultam. Itt sokkal jobb lesz, és jó, hogy ilyen gyorsan elkészült. Régebben nem gondoltam volna, hogy a szülőfalumban lesz a ballagási ünnepségem. Örülök ennek.

– Judittal együtt valószínűleg Nagydobronyban végeztük volna el a középiskolát – veszi át a szót Úr Bettina. – Így viszont itthon lehetünk, s ugyanazok a pedagógusok oktathatnak minket, de már egy új iskolában. Nekem is tetszik. Ígérjük, megpróbálunk vigyázni rá!

Az ünnepségen a kulturális program mellett számos fontos gondolat, megfontolandó tanács hangzott el. Sziklavári Vilmos, Magyarország ungvári főkonzulja arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen színvonalú épület Nyugat-Európában is nagyon jónak számít. Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Beregszász polgármestere kiemelte: aki templomot és iskolát épít, az nemcsak a mának él. Azt, hogy a kettő valahol összetartozik, jelzi: Kiss Ernő református tiszteletes Isten áldását kérte a tanárok és a diákok munkájára.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó