2009. október 8., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 144.-145. (816.-817.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Élénkül a kárpátaljai ingatlanpiac
Kivásárolnak bennünket a hágón túliak?

A pénzügyi válságot kísérő fizetőképtelenség Kárpátalja ingatlanpiacán is éreztette hatását. A beruházási kedv csökkenése, a kereslet visszaesése és a hitellehetőségek megszűnése jelentős hatást gyakorolt erre a szektorra. Közel egy éve a felére csökkentek az árak. A lakások, a családi házak és a telkek tekintetében egyaránt.

Azóta Ungváron is a kivárás jellemző a piacra. Ez mind a kínálat, mind a kereslet terén igaz. A pangás már a múlt év közepén elkezdődött, a tetőpontot lényegében a hitellehetőségek hirtelen megszűnése jelentette tavaly ősszel.

– 2008 októberében és novemberében annyira visszaesett az érdeklődés, hogy már a bezárás gondolatával foglalkoztunk – emlékezik a nehéz időszakra Mendel Beáta, az ungvári Bea&Com ingatlaniroda vezetője, aki tizenöt éves tapasztalattal rendelkezik e téren. – Csak néhány jellemző számadat: a 2008 nyarán 30–40 ezer dolláros egyszobás ungvári lakásárak a felére csökkentek. Ugyanez elmondható a két-, három- és négyszobás lakások, a családi házak, de az építkezési engedéllyel ellátott telkek esetében is, ami egyértelműen arra vezethető vissza, hogy elfogyott a vásárlók pénze, a banki kölcsönlehetőségek pedig megszűntek. Ez azért lényeges tényező, mert a vásárlók több mint hatvan százaléka hitelből vett ingatlant.

– Történt-e fordulat azóta?

– Igen, de még korántsem akkora, hogy elérné a korábbi szintet. Nyár elején beindult bizonyos érdeklődés, ami tulajdonképpen nem is a vásárlásokra volt jellemző, hanem a cserékre. Ez a könnyebb, hiszen kisebb összeg kell ahhoz, hogy mondjuk az egyszobás lakást egy háromszobásra váltsa valaki, minthogy újat vegyen. Az ilyen ügyfelek száma egyértelműen növekedett. Mostanában sokan döntenek úgy, hogy többletfizetéssel jobbra cserélik meglévő ingatlanukat. Szeptember óta újra élénk érdeklődés mutatkozik az egy- és kétszobás lakások iránt.

– Van ennek valami különösebb oka?

– Az új tanév beindultával egyre több jómódú szülő dönt úgy, hogy a főiskolán vagy egyetemen tanuló csemetéjének diákszálló hiányában nem bérel lakást, hanem megveszi azt. Ez befektetésnek is jó, hiszen például az egyik szobát kiadja, így az évek során a pénz egy része megtérül, a lakás pedig a tulajdonában marad. Ha figyelembe vesszük az ingatlanpiac várható alakulását, öt év múlva, vagy még később, jelentős felárral adhat majd túl rajta. Ungváron már észrevehetően emelkedtek a lakásárak és valószínűleg ez a folyamat erősödni fog.

Az ingatlanpiac Munkácson is hasonlóan alakult az elmúlt év végén. Azzal a különbséggel, hogy több közvetítő szerint ott csak harminc százalékkal estek vissza az árak. A kínálat ott is lényegesen meghaladja a keresletet.

– Az év első öt hónapjában mindössze két adásvételi szerződést ütöttünk nyélbe – mondta el tudósítónknak Szvitlana Pinyasko, a Majetok ingatlaniroda vezetője. – Nyár eleje óta viszont nőtt az érdeklődés, harminc szerződést kötöttünk ügyfeleinkkel. A legtöbben 15–22 ezer dolláros áron kétszobás lakást vettek továbbtanuló gyermekeiknek, nyilvánvaló, milyen meggondolásból. Ami a családi házakat illeti, ott inkább a lerobbantak, a bontásra ítéltek a menők. Elsősorban azokra van kereslet. 30–35 ezer dollárért vásárolják meg és a hozzá tartozó telken később kacsalábon forgó kastélyokat építenek.

– Várhatók-e újabb fordulatok a piacon?

– Nehéz jóslatokba bocsátkozni – közölte kis gondolkodás után az irodavezető. – Ma azt látom, hogy emelkednek az árak és ezzel párhuzamosan a kereslet is nő. Viszont a korábbi évek tapasztalata szerint a tél mindig visszafogja a vásárlói kedvet. Hallottam olyan véleményt, amely a javulásra esküszik, de olyat is, amelyik az ellenkezőjére. Ami ma biztos: azokat a családi házakat, amelyekért egy éve 180–200 ezer dollárt kértek, jelenleg 100–120-ért is meg lehet venni.

Tóth Gyula, a beregszászi Geoplan+ közvetítő iroda munkatársa ekként vélekedik:

– A Vérke-parti városban eddig a legtöbben banki kölcsönből vásároltak ingatlant. Viszont mivel jelentősen romlott a nemzeti valuta, a hitelezők nem képesek a korábban felvett devizakölcsönüket törleszteni, a bankok pedig ha nem kapják meg a pénzüket, elárverezik az ingatlant. Egyre kevesebb az olyan vásárló, aki kézpénzzel tud fizetni, ám ők is erőteljesen alkudnak, kihasználják a tulajdonosok szorult helyzetét, leverik az árakat. Ungvárhoz és Munkácshoz képest Beregszászban kisebb mértékben estek vissza az árak. A többség 120–140 négyzetméter alapterületű házat keres, udvarral, garázzsal.

A szakemberek sem tudnak ma pontos választ adni arra a kérdésre, vajon hogyan alakul a kárpátaljai ingatlanpiac az év hátralévő hónapjaiban. Tény, hogy valami megmozdult, ám a jelek szerint a további élénkülés a banki hitelek újrafolyósításának függvénye.

Ugyanakkor helyi pénzhiány miatt annak a veszélye is fennáll, hogy a nagy értékű családi házakat az ország távolabbi vidékeiről betelepülők vásárolják meg, mert Ukrajnában az a hír járja, hogy Kárpátalján, s különösen a Bereg-vidéken a legalacsonyabb az árfekvés.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó