2009. október 8., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 144.-145. (816.-817.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Zászló után himnusz?

Lapunkban már hírt adtunk arról, hogy a megye zászlajának vitatott elfogadása után a megyei tanács Kárpátalja himnuszára is pályázatot írt ki. Brenzovics László vezetésével külön bírálóbizottságot hoztak létre. A megyei tanács elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke által vezetett grémium, írja a zakarpattya.online a tanács sajtóosztályára hivatkozva, a beérkezett és beajánlott művek közül Vaszil Hrendzsa-Donszkij* Tobi, ridnij kraju! című versét találta a legalkalmasabbnak arra, hogy véleményük szerint reálisan tükrözze szűkebb pátriánk történelmi múltját, visszaadja az itt lakók érzelmeit, s így Kárpátalja himnuszává váljon. A végleges döntést a megyei tanács képviselői hozzák meg.

Az alábbiakban szabad fordításban közöljük a Brenzovics László vezette bizottság által támogatott költemény magyar változatát.


Neked, szülőföldem!

Tisztelet és szeretet neked, szülőföldem,

susogja a szél a szabadság dalát.

Ezer éven át könnyet és vért

ontott rabigában a te néped.

Hősiesen állt a nehéz küzdelemben,

a szabadságért, a saját államiságért,

haláláig hűséges volt hozzád, szülőföldem,

az igazságért, a becsületért, a dicsőségért.

A szabad Ukrajnában népünk feltámadt!

Nekünk egységesen kell a zászlót tartanunk,

hogy a szabadság napja süssön az égről

a mi zöld Kárpátok-hegyünkre.


*Vaszil Hrendzsa-Donszkij 1897-ben született Ökörmezőn. Író, költő, újságíró, közéleti szereplő. Aktív politikai szerepet vállalt a Volosin-féle Kárpát–Ukrajna kormányában, annak Nova Szvoboda című hetilapját szerkesztette. 1939-ben belépett az UNO-ba (Ukrán Nemzeti Egyesülés), itt a sajtó- és propagandaosztályt vezette. Ugyanebben az évben Szlovákiába emigrált. Pozsonyban hunyt el 1974-ben.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó