2009. október 8., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 144.-145. (816.-817.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A rendőrfőnök egy éve
Közel harminc fegyveres rablótámadás, húsznál több gyilkosság

Kárpátalja regnáló rendőrfőkapitánya egy éve botrányos előzmények után került jelenlegi beosztásába. Elődjét Jurij Lucenko belügyminiszter úgy mozdította el pozíciójából, hogy a bűnözés elleni harc erősítése érdekében belügyis csapatokat vezényelt vidékünkre. Holott akkor éppen csökkenőben volt a bűnelkövetések száma.

Annak fényében azonban, hogy elődei közül csak kevesen húzták ki a tizenkét hónapot, sikeresnek mondható a tevékenysége. Bár a bűnözési hullám újbóli felerősödése nem egészen sikertörténet, Pavlo Kononenko a Kárpátalján töltött egy év alatt kiérdemelte, hogy rendőr-vezérőrnaggyá nevezzék ki. Mint azt a Donec-medencéből származó negvenöt éves, orosz nemzetiségű férfi az évforduló alkalmából rendezett sajtótájékoztatóján elmondta, annyira megtetszett neki vidékünk, hogy szívesen maradna itt élete végéig.

Évértékelésében kifejtette, tervei között nem szerepelt a vezetők menesztése. Természetesen, ahol szakmai szemszögből indokolt volt, ott történtek személycserék, de a többség maradt. Nem is készül káderreformra, elégedett beosztottjai munkájával. Elsősorban nekik köszönhető, hogy Kárpátalja ma is az ország egyik legnyugodtabb régiója. Tízezer lakosra 31 bűncselekmény jut, ami országos viszonylatban a legjobbak egyike.

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy az erőfeszítések ellenére az idén 16,3 százalékkal több bűncselekményt követtek el, mint egy évvel korábban. A súlyos bűntények kategóriájában csaknem kétszeresére nőtt a fegyveres rablótámadások száma. Ez bizony nyugtalanító adat és sajnálatos, hogy a 29 esetből kettőt még nem sikerült megoldani. A 23 szándékos emberölés esete közül kettőnek nincsenek meg az elkövetői.

Csökkent viszont a súlyos testi sértések, az autólopások, a garázda cselekedetek és a közlekedési balesetek száma. Ezzel együtt javult a nyomozói munka. Az országos átlagnál mindenképp jobbak a kárpátaljai mutatók. A 154 rablásból 113-nak lettek meg az elkövetői. Ötven százalékkal javult a csalások, 24 százalékkal a lopások felderítettsége. Az is igaz viszont, hogy a 449 megoldott lopási ügy az ilyen esetek egészének csak 59,4 százaléka. Tehát bőven van javítanivaló.

A megoldott súlyos bűntények és így az egy év legfontosabb eredményei sorában élre kívánkozik az ökörmezői gyilkossági ügy, ahol fiatalemberek egy csoportja valósággal kivégezte V. helybéli vállalkozót. A tettesek vizsgálati fogságban ülnek és várják a bíróság ítéletét. Befejezték a nyomozást a Gerény környéki kertvárosban történt brutális emberölési ügyben is. A megyeszékhelyhez közeli helyen két fiatalkorú különös kegyetlenséggel késelt halálra egy fiút.

Sok gondot okoz továbbra is a lakosságnál lévő illegális arzenál. Az elmúlt tizenkét hónapban 175 fegyverrel történt visszaélést regisztráltak. Rendőreink 24 vontcsövű puskát, karabélyt, 19 vadászpuskát, 5 kézigránátot, 3 aknát, 7 pokolgépet és 4 kilogramm robbanószert foglaltak le.

A nagy fogások között említette megyénk főrendőre a Nagydob¬rony térségében megtalált hat hektáros vadkenderültetvényt. A drogbárók 4,5 millió hrivnya tiszta hasznot reméltek a bódító fű értékesítéséből.

A rendőrség által feltártak a drogok gyors terjedéséről tanúskodnak. Az előző évi 276-tal szemben az idén 316 kábítószerrel történt visszaélésre derült már fény. Ezek közül 105 a különösen súlyos bűncselekmények kategóriájába tartozik. Csap térségében például kétszer is nagy tétel szintetikus kábítószerre bukkantak. Egyik alkalommal csapi és munkácsi lakosok 3605 darab exstasy tablettát kíséreltek meg eladni lembergieknek. Ugyanott akadt horogra az a magyar állampolgár is, aki ungvári lakosokkal akart üzletet kötni. Itt 1197 bódító pirulát koboztak el. Egészében egy év alatt 331 kiló kábítószernek minősülő anyagot foglaltak le, és 243 gyanúsított ellen indítottak eljárást.

A beosztottjairól, a rendőrség megtépázott tekintélyéről szólva Pavlo Kononenko elmondta, igyekeznek szigorúan eljárni minden megtévedt munkatársukkal szemben. Az ügyészség az idén tíz kollégája ellen indított bűnvádi eljárást. Legutóbb három nyomozótisztet mentettek fel beosztásukból és pereltek be korrupció és más súlyos bűncselekmény alapos gyanújával. Könnyűvérű lányoknak kábítószert adtak, akik a drogot szórakozóhelyeken terjesztették. A rendőrök ezután megjelentek ezeken a helyeken és bekísérték a bódult fiatalokat, majd szabadon bocsátásukért, illetve az ügy ejtéséért a szülőktől pénzt követeltek. Az ilyen egyéneknek börtönben a helyük és nem a rendőrség soraiban, mondta a vezérőrnagy.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó