2009. október 8., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 144.-145. (816.-817.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Csap környékén rengett a föld

Sokan nem is sejtették, hogy hétfő este egy kisebb földrengést éltek át Csapon és a környező településeken. Másnap a magyarországi elektronikus médiából értesülhettünk arról, hogy a közeli Záhony térségében megmozdult a talaj.

Ezek után Csapról többen is telefonáltak szerkesztőségünkbe, érdeklődtek, hogy lehetnek-e további, súlyosabb következményekkel járó rengések. Elmondták, a településen hétfő este kilenc óra körül fura morajlást hallottak, amit enyhe rázkódás követett.

Tiszasalamonban is érezték a földmozgást, mondta el lapunknak Marosi Ilona polgármester. Ijesztő hangokat észleltek a föld mélyéből, majd zörögni, rázkódni kezdett minden. Nagyon megijedtek, többen kifutottak az utcára, de néhány másodperc múlva minden elcsendesedett. Olyan volt, mintha egy hatalmas gépjármű dübörgött volna el a házak mellett. A településen meghasadt néhány ház fala és a talajon is kisebb repedések keletkeztek. Az egésznek a hangja volt a legfélelmetesebb.

A rengéseket érzékelték és rögzítették a megyei szeizmológiai központban is, tájékoztatta lapunkat Szvitlana Plisko igazgató. A központ műszerei kijevi idő szerint 22 órakor, a 12 fokozatú Richter-skálán 2,2 erősségű mozgást regisztráltak. Az epicentruma Csap térségében, Ungvártól 22 kilométerre volt, 15 kilométeres mélységben. A tektonikus jelenségek ezen a vidéken nem ritkák, mert szeizmológiailag aktív a terület. Ugyanitt 1982-ben mérték a legnagyobb, 6-os erősségű földrengést. Azokat a lökéseket a megyeszékhelyen is lehetett érezni.

A szakember szerint aggodalomra nincs ok. A néhány másodpercig tartó gyenge földmozgás arra enged következtetni, hogy nem gyülemlett fel nagyobb energiájú feszültség a földkéreg lemezei mentén. Különben utórengések is követték volna a hétfő estit.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó