2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A vásári hagyomány már a múlté

Hagyományos őszi vásár, temérdek sportesemény, könyv- és képzőművészeti kiállítás, felvonulás, zenés színpadi előadások, koncertek, tűzijáték és egy elmaradt halfesztivál – így jellemezhetnénk Ungvár születésnapi hétvégi programkavalkádját.

Harminc-negyven évvel ezelőtt, ha valaki üres kézzel jött haza a vásárból, nem volt nála úgymond vásárfia, nem is hitték el neki, hogy ott járt. Mára, mint oly sok minden, ez a szokás is nagyot változott. Már-már csodabogárként tekintenek arra, aki egy zsák krumplit, hagymát, urambocsá, káposztát kap fel a vállára és cipeli hazafelé.

Pedig az Ungvár napjára a megyeszékhelyen szervezett őszi vásáron bőven lett volna erre lehetőség. Mert nemcsak az Ungvári járás, de a jóval távolabbi vidékek gazdálkodói is meleg szívvel kínálták portékáikat a szép számmal kilátogató érdeklődőknek.

Hogy mi minden volt a Petőfi téren és a Tolsztoj utcában felállított pavilonokban, azok teljes felsorolásától kíméljen meg minket a tisztelt olvasó. Csak némi ízelítőül: holland tyúkoktól kezdve zöldségféléken át füstölt kolbászig, gyerekjátékoktól indulva női divatcikkeken keresztül Mercedesekig szinte minden. Persze jó borsosan, a napi áraktól egyáltalán nem olcsóbban.

De ki törődik ma ezzel!? A vásár ma már csak mellékszereplő. Néhány perces árfelmérés, valamint a konzekvenciák megvonása után, hogy ennyiért holnap is bárhol megveszem ugyanazt, amiket innen hazavihetnék, a felszabadult, laza ünnepi hangulat veszi át a főszerepet.

Talán emiatt még a verőfényes napsugár is mosolygósra állította orcáját. A nép pedig élt az alkalommal és kóstolgatta az elébe tálalt és kínált finomságokat. Ki a hegy levét, ki a töményebbet, ki csettintve, ki egy elégedett mosoly kíséretében. Volt persze kísérő, harapnivaló is hozzájuk, saslik, sült kolbász és sok más ízes falat.

Csalódnia kellett viszont annak, aki kilátogatott a megyei közigazgatás mögötti parkba, ugyanis a beharangozott halfesztivál elmaradt. A helyszínen bográcsgulyás és töltött káposzta készült, az egyetlen halászlét főző csapattól megtudtuk, a halfesztivált október végére csúsztatták és ők is csak azért főznek, hogy népszerűsítsék a Kárpáti Ratatouille gasztronómiai fesztivál halétkes verzióját.

Mindeközben a megyeszékhely központjában, a Színház téri színpadon ifjú tehetségek adták egymásnak a mikrofont, énekes-táncos formációk léptek fel. Ide érkezett az ünnepi felvonulás is, mely a Posta térről indult, a menetet fúvószenekar és a tiszaújvárosi mazsorettek vezették fel.

A rendezvénysorozatot koncert és színpompás tűzijáték zárta.

Nigriny Szabolcs, Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó