2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egy éve nyílt meg az UNE magyar kara

Hivatalosan ugyan szeptember 25-én nyílt meg, ám a gyakorlatban napra pontosan egy éve, október 6-án vették birtokukba a diákok az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) új épületszárnyának negyedik szintjén a Magyar Tannyelvű Humán- és Temészettudományi Kart. Az alapításával járó kiadásokat az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) kezdeményezésére és közbenjárására a magyar állam fedezte.

A felsőoktatási intézmény tudományos tanácsa még ezt megelőzően tavaly júniusban szavazással döntött a kar létrehozásáról. A 45 igen mellett két nem szavazat – a jelen lévő tizennyolc dékán közül Jurij Bidzilja, a filológiai, illetve Volodimir Fenics, a történelem kar vezetője voksolt ellene – is akadt. Utóbbi a mai napig sem tud megbékélni a magyar kar létrehozásával. Nacionalista kisugárzású, nyílt magyarellenes kirohanásai miatt időközben menesztették a kar égisze alatt működő magyar történelem és európai integrációs tanszék éléről, illetve az UNE felvételi bizottságából is.

A magyar kar jelenleg három tanszékkel – a már említett magyar történelem és európai integrációs tanszék (vezetője: Kiss Éva professzor) mellett negyvenéves múlttal bíró magyar filológiai (vezetője: Lizanec Péter professzor, egyben a kar dékánja), és matematika-fizika tanszék (vezetője: Spenik Sándor docens, a kar dékánhelyettese) – működik. A diáklétszám a 2009–2010-es tanévben 296 fő. A levelező tagozat öt évfolyamán 55 hallgató van a magyar nyelv és irodalom szakon. Idén júliusban volt a kar első kibocsátása: az első fecskék között 20 magyar filológus kapott egyetemi diplomát. Hárman vöröset, négyen pedig mesterfokozatú (magiszteri) minősítést.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem a kárpátaljai felsőoktatási tanintézetek közül egyedüliként rendelkezik a legmagasabb, vagyis a IV. akkreditációs fokozattal, és Ukrajna tíz legelőkelőbb egyeteme között jegyzik. Mindez elsősorban a magas tudományos fokozattal rendelkező oktatói gárdának köszönhető. A magyar karon négy professzort, tizenöt docenst, két adjunktust és két Phd-hallgatót jegyeznek.

A kar két korszerű számítógépteremmel, internettel, digitális táblával és két tanszéki könyvtárral rendelkezik. A diákok emellett a Hungarológiai Központ gazdag könyv- és szótárállományát is használják. Hamarosan befejeződik a harmadik szinten helyet kapó fizikai laboratóriumok és tantermek tatarozása, s így lehetőség nyílik a gyakorlati laborfoglalkozásokra. Ezzel megoldódna a teremhiány, ami jelenleg a szakkollégiumok esetében okoz némi problémát. És ha már a problémák kerültek szóba, elengedhetetlen, hogy idővel önálló diákszálló létesüljön. Az idén felvett 55 diákból ugyan csak 18-an igényeltek kollégiumi férőhelyet, és mindössze egy lányt nem sikerült elhelyezni, viszont az ottani körülmények igencsak kifogásolhatók. Az eredetileg 1500 személyre tervezett négy diákotthonbon több mint háromezren (!) laknak, vagyis a három személyre tervezett szobákban hatan is.

Az egyetemi diákéletre is érdemes kitérni. A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (vezetője: Seremet Sándor 5. évfolyamos történész) szervezésében a napokban ért véget az elsősök számára szervezett gólyatábor, most pedig a gólyabálra készülnek. Diákkonferenciák, tudományos fórumok, magyar nyelv hete, megemlékezések történelmünk jeles évfordulóiról, sportversenyek és még számtalan rendezvény fémjelzi a diákok szabadidős elfoglaltságát. A kar diákönkormányzatának szervezésével (vezetője: Kovács Róbert) egy kirándulásra is sort kerítenek a Szinevéri-tóra. Hamarosan napvilágot lát a magyar kar időszaki kiadványa is, az Ungvári Garabonciás című diáklap.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó