2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Korai szüret a Bereg-vidéken

Javában tart a szüreti időszak. Hogyan alakul az idei év? – kérdeztük Jakab Sándor beregszászi szőlészt.

– Hol tart éppen a szüret?

– A nyár végi nagy melegnek köszönhetően az idén korábban kezdődött. Egyes szőlőfajták tíz nappal korábban értek be, mint általában. A Rizling Szilvánit jómagam is korábban kezdtem szedni.

– Milyen a termés?

– Sok gazdának komoly terméskiesést okozott a tavaszi jégverés. Ahol közvetlenül a kártétel után elvégezték a növényvédelmi munkálatokat, a termés egy részét meg tudták menteni. Még a védett területeken is kevesebb az átlagtermés a tavalyinál. Részben amiatt is, hogy a nyár közepén, végén nem volt elég csapadék, s a szemek nem fejlődtek ki teljes mértékben. A szőlőszemek héja vastagabbá vált, kevesebb lett a léhozam.

– Milyen a szőlő minősége?

– Jónak mondható. Aki a késői érésű fajtákat, például a Cabernet Sauvignont ezután szüreteli le, jó minőségre számíthat. A nagy nyári meleg magas cukorfokot eredményezett, ugyanakkor az illatos, aromás, lágyabb savtartalmú fajtáknál nagyon oda kell figyelni a szüret időpontjának helyes megválasztására, mivel ezeknek a fajtáknak ugyan magas a cukorfokuk, viszont a savtartalmuk lágyul. A Muscat Ottonel, vagy a Rizling Szilváni esetében ajánlatos, hogy 19 foknál ne legyen magasabb a must cukortartalma.

– Továbbra is keresettek lesznek a Bereg-vidéki borok?

– Egyre több turista jön a Bereg-vidékre, ennek köszönhetően fellendülőben van a borturizmus is, ugyanakkor a kisgazdák lehetőségei gyakorlatilag változatlanok. Újabb telepítésre csak azok vállalkoznak, akik legalább öt hektáron gazdálkodnak, mivel minimum ilyen nagyságú terület után igényelhető telepítési támogatás, de csak a tervdokumentáció elkészülte után.

– Mely borokat kedvelik a hozzánk látogató turisták?

– Vidékünkön elsősorban a fehérboroknak van hagyománya. Ennek ellenére az Ukrajnából érkező turisták inkább az édesebb vörösborokat keresik. Lényeges faladat részünkről, hogy megismertessük és megszerettessük velük a vidékünkre jellemző borfajtákat.

– Milyen fajtákról van szó?

– Egyre több Bereg-vidéki szőlősgazda lát fantáziát abban, hogy tájjellegű borainkat – Bakator, Szerémi zöld, Király leányka stb. – termessze és értékesítse. A régi európai fajták közül említhető a Traminer is, amelynek egyes jobb évjáratai Trojanda Zakarpattya néven kerültek be a köztudatba.

– Egyéb fajták?

– A közelmúltban Linner Bertalan beregszászi szőlőnemesítőnek a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet génbankjában őrzött egyes fajtái ismét Bereg-vidékre kerültek Sz. Nagy László budapesti szőlészprofesszor közbenjárásának köszönhetően. Ilyen fajta a Beregi rózsás, a Beregi menyecske vagy a Gizella emléke. Reményeink szerint ezekkel, a főként fehérbort adó szőlőfajtákkal is sok szőlősgazda tudja majd gazdagítani kínálatát. Ígéretet kaptunk, hogy további fajták is hazakerülnek majd. A hatályos törvényeknek megfelelően csak szaporító vesszőt hozhatunk be az országba. Az oltást helyben végezzük el, így a szőlőfajták termőre fordulása némileg elhúzódik.

– Mondana néhány szót az itteni termesztéstechnológiákról?

– Nálunk az alacsony és középmagas kordon az elterjedtebb. Korábban nagyüzemi körülmények között a magas kordonú művelést alkalmazták. Minél közelebb van a földhöz a szőlő, annál magasabb a cukorfoka. A magas kordon a széles sortávoknál volt előnyösebb. Ma már kisebb sorközzel és gépekkel történik a termesztés. Néhány fajtánál a szálvesszős termesztéstechnológiát alkalmazzuk.

– Milyenek az értékesítési lehetőségek?

– A legtöbb bort a helyi gazdák a fesztiválok, falunapok alkalmával értékesítik, amikor zárjegy nélkül, adómentesen adhatják el boraikat. Legközelebb novemberben Ungváron lesz Beaujolais fesztivál, amelynek elnevezése francia eredetű szó és újbort jelent. Ilyenkor a Bereg-vidékről is sok gazda állítja ki új borait. Ezután következnek a szüreti bálok. Véleményem szerint több borászattal kapcsolatos programot kellene szervezni, hogy minél több turistát csalogassunk a térségbe.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó