2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Már történtek feljelentések

Egyelőre senki sem panaszkodott, hogy a szeptemberben életbe lépett módosított szlovákiai államnyelvtörvény miatt gondjai lettek volna, de a hatóságokhoz már érkezett néhány feljelentés a jogszabály be nem tartása miatt – írta a Sme című liberális szlovák napilap.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, amely határozott bírálója a nyelvtörvénynek, figyelemmel kíséri a helyzetet, s készen áll a lakossági panaszok kivizsgálására. "Három alkalommal fordultak hozzánk az emberek, mindhárom eset a városi szerveket érinti. A vizsgálat folyamatban van" – nyilatkozta a lapnak Kakas Pál, az MKP lévai járási szervezetének titkára.

Berényi József, az MKP alelnöke nyugtalanító jelenségről is tud. –Olyan értesüléseink vannak, hogy a munkaadók az állami, de a magánszférában is megtiltják a munkavállalóknak, hogy egymás közt magyarul beszéljenek" – vázolta a helyzetet Berényi. Megjegyezte: az emberek attól tartanak, hogy elveszítik munkahelyüket, ezért nyilvánosan nem panaszkodnak.

A kulturális minisztériumban jelenleg három személy felügyeli a nyelvtörvény betartását, számuk januártól ötre emelkedik.

Szórványprogram Hargita megyében

Összetartozunk címmel szórványprogramot indít a Hargita megyei tanács. A bánsági és a mezőségi szórványmagyarság szervezeteivel együtt segítik majd a szórvány fennmaradását.

Beszterce-Naszód megye 18 ezres magyarsága idén három elemi osztályt veszített a gyermekhiány miatt. A székely kapcsolattól a vegyesházasságok számának csökkentését, a beolvadás visszaszorítását remélik – hangzott el a Duna TV híradójában.

Kocsis András a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke elmondta: "Fontos a Székelyföld, hiszen nekünk ez anyaország. Nekünk az anyaország a székelyeken keresztül a megmaradás: ők se nélkülünk, mi sem nélkülük".

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó