2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A hónap gyümölcse: a szőlő

A szőlő a legnépszerűbb őszi gyümölcsök egyike. Aki szőlőt ültet, nagyurat vesz magának, írta Jókai Mór, aki tapasztalatból tudta, hogy mennyi munkával jár a szőlőtermesztés. De amikor ősszel kézbe vehetjük az első friss, hamvas fürtöket, belátjuk: megérte!

A bogyós gyümölcsűek családjába tartozó szőlő – vitis vinifera – Kis-Ázsiából származik, de nálunk, a Kárpát-medencében is korán meghonosodott. A legrégebben termesztett gyümölcseink közé tartozik. A szőlőtermelés végigkíséri az emberiség történelmét és kultúráját a homéroszi időktől kezdve.

Számtalan színű és ízű, bogyónagyságú fajtája ismert, az apró szemű, szinte fekete félvad fajtától az ujjbegynyi sárga "kecskecsöcsű" nemesített csemegeszőlőig. Megkülönböztetűnk bor- és csemegeszőlő fajtákat, de sok fajta kettős hasznosítású – Oporto, Chasselas, Irsai Oliver stb. – is létezik.

A lédús gyümölcsök közül tizennyolc százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú. Hat-kilenc gramm fehérjét, öt gramm zsírt, száznyolcvan gramm rostot tartalmaz kilogrammonként. Mintegy hetven százaléka víz, így érthető, hogy akár egészben, akár levét facsarva frissítő, tápanyagban dús értékes élelmiszer. C–vitamin-tartalma alacsony, száz grammban öt milligrammot találunk.

A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot – szőlőcukrot – tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számár, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is. Maga a gyümölcshús, illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok – kálium és szelén – található.

A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj, segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin- és ásványianyag-tartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják. Kozmetikai jótékony hatást is tulajdonítanak a szőlőnek. Késlelteti a ráncok kialakulását.

A szőlő természetesen nemcsak egészséges, bőtermő, frissítő, könnyen emészthető gyümölcsként, hanem a borászat legfontosabb alapanyagaként is fontos szerepet tölt be évszázadok óta. Jó minőségű, tiszta, valódi szőlőborból napi egy pohárnyi – két-három deciliter – mindenkinek egészségére válhat. Ellenjavallt azonban gyerekeknek, a terhes vagy szoptatós kismamáknak, a fokozottan érzékeny májúaknak, bizonyos gyógyszerek fogyasztóinak és természetesen a gépkocsivezetőknek. A mértékkel, helyes táplálkozás mellett elfogyasztott nemes borok szívvédő, roboráló, étvágyjavító, egészségmegőrző hatása ma már bizonyított.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó