2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A papírforma, no meg a dán henger érvényesült
A Ferencváros az EHF-kupában folytathatja

Az elmúlt hétvégén nem mindennapi csemegében volt részük a női kézilabda ungvári szerelmeseinek. A Junyiszty Sportcsarnok első ízben adott otthont európai klubcsapatok Bajnokok Ligája-selejtezőmérkőzéseinek. A megyeszékhelyen az FTC-RightPhone, a KEK-győztes dán FC Köbenhavn, a svájci LC Brühl és az ukrán bajnok Szmart Krivij Rih adott randevút egymásnak.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (EHF) szabályzata szerint a csoportgyőztes a Bajnokok Ligája 16-os főtáblájára jut, a második az EHF-kupában folytathatja. S amennyiben ehhez még azt is hozzátesszük, hogy a labda nemcsak a fociban, hanem a kézilabdában is gömbölyű, azaz bármikor borulhat a papírforma, akkor már érthető, miért várták oly feszülten a lelátókon helyet foglalók az első találkozó kezdetét, az ukrán bajnok és a magyar ezüstérmes összecsapását. Ráadásul sorsdöntő szituációban, hiszen borítékolható volt, a vesztes minden valószínűség szerint búcsúzhat a további kupaszerepléstől.

A találkozót 27–24 arányban megnyerő budapesti zöld-fehérek trénere, Elek Gábor így látta:

– Borzasztóan rosszul kezdtük a mérkőzést, hiszen az első percekben három góllal (1–4) elment az ukrán bajnok, de a félidő derekáig sikerült rendezni sorainkat. Egyenlítettünk és végül háromgólos (15–12) előnnyel fordultunk. A második játékrész elején hétgólosra nőtt az előnyünk és úgy tűnt, nyeregben vagyunk. Ezután legjobbjainkat pihentettem, hiszen azzal a céllal érkeztünk, hogy legalább két mérkőzést megnyerjünk, ezért már a tartalékokat küldtem pályára. Sajnos, mint kiderült, túl korán. Végül mégis sikerült hoznunk a találkozót.

A nap másik mérkőzésén a dán bajnok könnyed játékkal, különösebb megerőltetés nélkül, tizenöt gólos különbséggel, 34–9-re verte az LC Brühlt.

Szombaton FTC – LC Brühl mérkőzéssel folytatódott a selejtezősorozat. Elek Gábor jelezte, a szerényebb képességű svájci bajnok ellen kötelező a győzelem, amit lányai szállítottak is: 34–21. Mivel az előző napi vereség után kedvét vesztett ukrán bajnok a dánok ellen nem tudott megfelelő ellenállást kifejteni, a csoportelsőség és a BL-szereplés eldöntése a vasárnap délelőtti FC Köbenhavn – FTC-RightPhone találkozóra maradt.

A jól megtermett, robusztus lányokból álló dán csapat nem sokat teketóriázott és már az első negyedóra végére ötgólos (9–4) előnyre tett szert. A szünetig a különbség csak annyit változott, hogy a válogatott játékosokkal teletűzdelt FC Köbenhavn még egy gólt (16–10) rátett az eredményre. Már ekkor nagyjából látszott, hogy a második játékrész csak formalitás lesz, ami be is következett. A világ egyik legjobbját, Turey-t (8 gól) és a nem kevésbé extraklasszis Szavicsot (7) is soraiban tudó dánok végül 31–20-ra nyertek.

A történtekről ismét Elek Gábort kérdeztük:

– A mérkőzés előtt úgy éreztem, ha az első negyedórában partiban leszünk, azzal megzavarhatjuk az ellenfelet. Nem igazán sikerült, bár a második tizenöt percben volt esélyünk a felzárkózásra a világválogatottal is felérő dán együttessel szemben. A szünetben igyekeztem lelket önteni a csapatba, elmondtam a lányoknak, hogy még egy ilyen, szinte verhetetlennek tűnő együttessel szemben is lehetnek esélyeink. A jelenlegi FTC azonban főleg fiatal játékosokból áll, és a rutintalanság már a második játékrész elején kiütközött. Kilenc góllal elmentek, s onnan már nem volt kérdéses a találkozó végkimenetele. Nem vagyok elkeseredett, célunkat teljesítettük, az EHF-kupában folytatjuk.

A zárómérkőzésen a Szmart Krivij Rih 30–21 arányban győzött a svájci LC Brühl ellen és ezzel csoportharmadik lett.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó