2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Októberi teendők a kertben

Az indián nyárnak köszönhetően még ebben a hónapban is viszonylag kellemes időben végezhetjük a kerti teendőket. Persze már megkezdődik a felkészülés a télre, amelyhez hozzátartozik a cserjék alatti talaj megtisztítása, a karók és kötések ellenőrzése, javítása, illetve kicserélése.

Mihelyt a kertben felszabadult egy terület, dolgozzunk a talajba istállótrágyát vagy komposztot. Vigyázzunk arra, hogy a nedves földet ne tapossuk meg. Hatékonyabbá tehetjük munkánkat, ha az ásásra váró terület egy részét letakarjuk fóliával, és ezen dolgozunk akkor, amikor a többi túlságosan nedves. A következő fontos teendő a trágya és a komposzt kezelése, beforgatása és az utánpótlás biztosítása. Vessük el a zöldtrágyát igénylő növényeket, hogy a talaj télre ne maradjon parlagon. Itt az ideje, hogy a tavasszal vetett zöldtrágyanövényeket bedolgozzuk a talajba. Gyűjtsük össze a lehullott lombot, s vagy külön, vagy az aprított fás hulladékkal együtt komposztáljuk.

Ebben a hónapban még bőven előfordulhatnak szárazabb, melegebb napok, hetek. Ekkor előkészíthetjük a talajt a vetéshez, sőt a vetés is megkezdhető. A tavasszal virító hagymás virágok közül ebben a hónapban csak a tulipánt ültessük el. Továbbra is figyeljük a magasra növő, ősszel virító növényeket, és szükség esetén kötözzük fel őket.

Gondosan szedjük össze és távolítsuk el a leveleket és a zöldséghulladékot a veteményes ágyakról, hogy a betegségek elterjedését megakadályozzuk. Ilyenkor takarítjuk be a gyökérzöldségeket, a hagymát és a burgonyát is és kezdjük elraktározni télire. Ha a burgonya levelein felfedezzük a burgonyavész jeleit, égessük el a lombot. Egyúttal semmisítsük meg a káposztafélék hernyóit is. A hónap vége felé takarjuk le fóliával a zöldségféléket.

Bőséges feladatot ad a bogyósok – a szeder, málna stb. – felkötözése. Ha szükséges, cseréljük ki a karókat. A sérült, beteg indákat és ágakat vágjuk le. Az ősszel érő szamócát szalmával szórjuk be és takarjuk le egy hálóval, hogy védjük a madarak ellen. Ilyenkor érdemes friss szamócapalántákat ültetni. Vághatunk fás dugványokat a ribiszkéről is. Vágjuk le és égessük el a lisztharmat fertőzte ágvégeket. Az alma- és körtefákat, valamint a birseket is vizsgáljuk át, hogy nincsenek-e rajtuk rákos sebek.

A lakóházak erkélyein ilyenkor kerülnek virágládákba a téli és a kora tavaszi növények. A nyáriakat vigyük melegebb helyre, a földkeverékeket újítsuk meg úgy, hogy a földréteg felső húsz centiméterét elkeverjük érett komposzttal vagy trágyával, majd visszatöltjük. Csakis ezután ültessük be a téli, kora tavaszi növényeket. Fontos szabály, hogy mindig középre kerüljenek a magasabb növények és ezek köré az alacsonyabbak, valamint a futó, kúszó virágok. Téli–tavaszi díszítésre alkalmas az árvácska, a különböző kankalinfélék, a nefelejcs és a százszorszép. Sok olyan apró, kora tavaszi hagymás virág is van, amelyet ilyenkor kell elültetni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó