2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egy lépésre az eszményitől
Módosíthatók-e a beidegződések?

A kolhozvagyon felosztásával az akkori tagok földterületekhez jutottak, amelyekkel egyesek ma sem tudnak mit kezdeni, mások viszont egyenesen szárnyakat kaptak, kalickából kiszabadult madárként szárnyaltak a kínálkozó új lehetőségek felé. A teljes sikernek azonban kerékkötői is voltak. Legfőképpen az, hogy ezek a parcellák többnyire egy-két hektáros területekre feldarabolt földrészekként kerültek hozzájuk, ami kizárta a korszerű, gépi megművelést.

– Hárman álltunk össze – emlékezik a nagyszőlősi járási Csepében Szverenkó Tibor –, mert úgy gondoltuk, hogy együtt könnyebb lesz. Sajnos többnyire egy-két hektáros földterületeink vannak, amiket traktorral szinte lehetetlen megmunkálni. Összeadva ez mintegy harminc hektárt jelent, ahol kukoricát, tritikálét és egyéb hagyományos kultúrát termesztünk. Ha egyben lennének a parcellák, akár dupla ekkora részt is megművelhetnénk.

– Találtak-e más megoldást, hogy a kis csapat tagjai több jövedelemhez jussanak?

– Jobb lehetőség nem lévén, a kivásárolt, illetve bérbe vett traktorainkkal elindultunk Ukrajna távolabbi vidékei felé. Ternopil környékére, ahol bérszántást végeztünk. Ezek a gépek húsz hektárt is képesek megművelni naponta. Ilyen adottság idehaza, Kárpátalján nincs. Ezért minden évben útra kelünk, kétszer is. Április elejétől május végéig, majd augusztus elejétől majdnem decemberig vagyunk távol a családtól, már ameddig az időjárás engedi, és lehetővé teszi a mezei munkálatokat.

– Ennyivel be is érik? A többi hónap csak üresjárat?

– Mivel elvégeztem a Munkácsi Kereskedelmi Technikumot, törtem a fejem, miként tudnám hasznosítani a diplomám? Nyilvánvalóan a kereskedelem felé orientálódom. Néhány évig dolgoztam egy élelmiszerboltban, majd saját üzletet nyitottam.

– Ott is élelmiszerek voltak?

– Nem, traktoralkatrészek. Az MTZ és JUMZ gépeink ugyan többnyire megbízható "jószágok", ám Murphy törvénye szerint: ami elromolhat, az egyszer el is romlik. Így van ez a traktorokkal is. A szükséges elemek beszerzése közben bővült az ismeretségi köröm és a hazai gyártókkal lassacskán kiépítettem egy egész láncolatot. Az összes megtakarított pénzemet alkatrészekbe fektettem.

– Milyen kereskedelmi elveket vall? Állandóan bővíti az árukészletet, hogy amire éppen szükség van, azonnal kéznél legyen, vagy a korszerűbbet, a mostanság népszerűbbet kínálja? Vagy akkor rendeli meg a gyártótól az alkatrészt, amikor éppen szükség van rá?

– Nálunk egyelőre csak az előbbi működik. Egyik traktoros sem visz magával alkatrészt a mezőre, hogy ha valamelyik tönkremegy, azt azonnal ki tudja ott cserélni. Elindul a géppel, s ha lerobban, akkor kezd futkosni. Nem tudja két-három napig kint hagyni a gépet a földeken. Addig keres, ameddig nem találja meg a számára szükségest. Ha szerencsém van, akkor nálam találja meg, ha nincs, akkor másnál, de nincs ideje napokig várni. Nekem ehhez kell alkalmazkodnom. Tehát a kényszer azt mondja, a készletemet bővítsem. Így is cselekszem és elmondhatom, hogy ma már a ritkább és nagyobb dolgokon kívül, nálam minden megtalálható. Természetesen az lenne az ideális, ha akkor rendelném meg, amikor szükség van rá. Kapcsolataim révén lehetőségem van az azonnali rendelésre, de mifelénk ez még nem működik.

– Mennyire szezonjellegű maga az üzlet?

– Teljes mértékben. Traktoralkatrészekre szinte kimondottan csak tavasszal és ősszel van szükség. Leginkább szeptembertől, amikor a szántás, a tárcsázás és az ősziek vetése kezdődik és tart november végéig. Ezekben a hónapokban van mifelénk a mezei munkálatok dandárja.

– Ha gyenge az adott év termése, mivel próbálkoznak a következőben?

– Ugyanazzal. Igaz, próbáljuk másképpen. Összeülünk, meghallgatjuk a tapasztaltabb emberek véleményét, megbeszéljük, mit hogyan kellenne jobban csinálni. A kísérletezgetések ideje lejárt. Kukoricán, tritikálén és a többi hagyományos terményen kívül munkaigényessége miatt nálunk mást vetni nem érdemes. Ezt a környékbeliek, és a kis csapatom mindhárom tagja is jól tudja.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó