2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Zsidó az Izrael-gyűlölő iráni elnök?

Mahmud Ahmadinezsad valójában zsidó – állítja a brit Daily Telegraph. A lap az iráni elnök személyi igazolványára hivatkozik, melyet egy fotón a 2008-as márciusi parlamenti választások alkalmával emel a magasba a Holocaust-tagadó elnök.

Az iratban az szerepel, hogy az elnök eredeti neve Sabourjian, melynek jelentése: takács. A brit lap szerint ezt a nevet hagyományosan az Irán területén élő zsidók használták, sőt a cikk szerint az igazolványba kézzel írt bejegyzés szerint a család akkor vette fel az Ahmadinezsad nevet, amikor Mahmud születése után egy évvel áttértek az iszlám hitre.

A Sabourjian név hagyományosan Aradan város térségéből származik, Ahmadinezsad szülőhelyéről. A név jelentése – a lap értelmezésében – a szabur takácsa. A szabur a zsidó tallit, imaköntös perzsa neve.

A Daily Telegraph által megkérdezett szakértők szerint Ahmadinezsad kompenzál zsidó múltja miatt, amikor ismételten megkérdőjelezi a holocaustot, és a zsidó állam eltörléséről szónokol – így akar feddhetetlen síitának tűnni.

Ahmadinezsad egyébként eddig sem titkolta, hogy a családja az ötvenes években nevet változtatott, ugyanakkor mindig kerülte, hogy részletezze családja hátterét. Rokonok korábban gazdasági és vallási okokat jelöltek meg a névváltoztatás mögött. Az Ahmadot használják Mohamed próféta nevének szinonímájaként is, míg a nejad perzsaiul fajt jelent, így az Ahmadinezsad valójában Mohamed vérvonalára utal – írta korábban a Guardian.

Mehdi Khazali iráni bloggert egyébként a nyáron letartóztatták azért, mert Ahmadinezsad gyökerei utáni nyomozást szorgalmazott internetes naplójában.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó