2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Görögországban a szocialisták nyertek

Abszolút többséget szerzett a görög parlamentben a vasárnapi választásokon az eddigi ellenzéki szocialista párt – derült ki a voksok csaknem 99 százalékának összesítése alapján – írja a Népszabadság.

A hivatalos eredmény szerint a Jeórjiosz Papandreu vezette Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) a szavazatok 44 százalékát söpörte be, és ezzel 160 képviselői helyet szerzett a 300 fős parlamentben. Az új parlament várhatóan Papandreut fogja megválasztani miniszterelnöknek.

A Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök vezette konzervatív Új Demokrácia Párt 33 százalékot kapott (91 mandátum). Karamanlisz bejelentette, hogy a választási vereség miatt 12 év után lemond a pártelnöki posztról. Mint mondta, a kormányzás öt éve alatt "nehéz és szükséges" döntéseket kellett meghoznia, de "a polgárok nem fogadták el" arra vonatkozó elképzeléseit, hogy "kivezessem az országot a zsákutcából". "Tiszteletben tartom a választók döntését, övék az utolsó szó" – fűzte hozzá.

A kommunista párt maradt a harmadik erő 7,5 százalékkal (21 mandátum), és még két párt jutott be a parlamentbe: a szélsőjobboldali Népi Ortodox Riadó Pártja (LAOSZ, 5,6 százalék, 15 mandátum) és a radikális Baloldal és Haladás Koalíciója (4,5 százalék, 13 mandátum). A szélsőjobb jelentősen megerősödött; a LAOSZ az előző, 2007-es választásokon jutott be a görög demokrácia 1974-es helyreállítása óta először a parlamentbe, és kis híján másfélszer annyi szavazatot szerzett, mint akkor.

A Zöldek nem érték el a bejutáshoz minimálisan szükséges 3 százalékot. A részvételi arány 82 százalékos volt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó