2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Bírál a NATO, vonakodik az EU
Ukrajna saját maga gátolja az integrációs folyamatokat

A jelenlegi ukrán vezetés számos alkalommal megerősítette: elkötelezett a NATO és az Európai Unió mellett. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sem az észak-atlanti szövetség, sem pedig az EU nem várja tárt karokkal Kijevet, sőt, az utóbbi időben az ország vezetése egyre több bírálatot kap mindkét oldalról.

A NATO a közeljövőben nem tűzi napirendre Ukrajna teljes jogú tagságának kérdését – jelentette ki a Podrobnosztyinak adott interjújában Aleksandar Versbou. Az Egyesült Államok védelmi miniszterének nemzetközi biztonsági kérdésekkel foglalkozó helyettese úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna saját maga gátolja az integrációs folyamatot. Annak következtében, hogy a parlament nem volt képes elfogadni néhány szükséges törvényt, a NATO békepartnerségi programjának két igen fontos hadgyakorlata meghiúsult. Ez nemzetközi katonapolitikai szempontból is komoly hátrányokkal járt, egyben jelentős csapást jelentett az ukrán hadsereg korszerűsítése szempontjából is. A NATO-tagság elsősorban politikai kérdés – vélekedett a miniszterhelyettes –, melyben a végső szót az ukrán népnek kell kimondania, ám a tömbbel való együttműködés minden körülmények közt szükséges.

A kérdésre: mit vár a politikus a közelgő ukrajnai elnökválasztásoktól, Versbou igen diplomatikusan válaszolt. Megemlítette, az USA igen elégedett az országban zajló demokratikus folyamatokkal, s reményét fejezte ki, hogy az új elnök jó kapcsolatokra törekszik majd az Egyesült Államokkal.

Tegnap ugyan Kijevben és Brüsszelben elkezdődött annak a tárgyalássorozatnak az újabb fordulója, mely Ukrajna EU-s társult tagságát hivatott előkészíteni, ám a szakértők ugyancsak szkeptikusak. Korábban az volt az elképzelés, hogy a dokumentumot december negyedikén írják alá. A Podrobnosztyi viszont nem hivatalos forrásokból szerzett értesülései szerint erre aligha kerülhet sor 2011 előtt.

A felek többek között nem tudnak megegyezni a növény- és állat-egészségügy, a kereskedelmi kvóták kérdéseiben, s nem használ az ügynek a gazdasági káosz, a korrupció térhódítása, bizonyos nemzetközi normák figyelmen kívül hagyása sem. Továbbra is problematikus Ukrajna regionális besorolása.

Julija Timosenko még szeptemberben kijelentette: Kijevnek igen fontos, hogy a társulásról szóló szerződést az elnökválasztás előtt aláírják. Brüsszeli kiszivárogtatott információk szerint erre most igencsak kicsi az esély. Az EU-s bürokraták egyebek mellett a szabad kereskedelmi zónáról szóló paszszust tartják ugyancsak nyersnek, kidolgozatlannak.

Sok a probléma bizonyos termékek elnevezése körül is. Az EU-ban például konyak és pezsgő elnevezéssel csak Franciaországban előállított italokat lehet forgalomba hozni. Az ukrán tárgyalóküldöttség egyik tagja szerint sok gondot okoz e tekintetben Lengyelország is, mivel minden lehetséges márkanevet (sonka, vadászkolbász stb.) levédett. A társult tagság után ezeket még a belső piacon sem lehet majd használni. A szakember szerint ennél sokkal nagyobb probléma, hogy Brüsszel igen alacsony kvótákat szabna meg bizonyos mezőgazdasági termékek exportjára. Jelenleg Ukrajna hétmillió tonna kukoricát ad el a határokon túl. Ezt a mennyiséget az EU a tizedére redukálná.

Oleg Ribacsuk, aki 2005-ben az eurointegrációért felelős miniszterelnök-helyettes volt, úgy vélekedik, hogy Ukrajna pozíciói jelentősen romlottak. Ez, egyebek mellett azon kötelezettségvállalásoknak tudható be, melyekről már elfogadásukkor tudvalevő volt, hogy teljesíthetetlenek.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó