2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Csalás ENSZ-felügyelettel

Az ENSZ nem csupán szándékosan figyelmen kívül hagyta az afgán elnökválasztáson elkövetett tömeges csalásokat, hanem hallgatásra utasította a munkatársait is – állítja Peter Galbraith, a világszervezet misszióvezetőjének elbocsátott helyettese.

Peter Galbraith a The Washington Post című amerikai lapban megjelent írásában azt állította, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ő elbocsátása előtt utoljára azt az utasítást adta, hogy ne beszéljen a sajtóval.

Az ENSZ korábban bejelentette, hogy nem tér vissza Afganisztánba az ottani ENSZ-misszió helyettes vezetője, aki azután hagyta el az országot, hogy vitába keveredett főnökével, Kai Eide ENSZ-különmegbízottal az afganisztáni elnökválasztást kísérő csalások ügyében.

Galbraith azt írta, hogy beleegyezett Ban Ki Mun utasításának tiszteletben tartásába, majd egy ENSZ-tisztségviselő biztosította arról, hogy távozását az afgán választási csalás kezelésével kapcsolatos nézeteltéréssel hozzák összefüggésbe a nyilvánosság előtt. A volt misszióvezető-helyettes szerint az ENSZ ehelyett azonban azt közölte, hogy elbocsátása a misszió érdekét szolgálja, valamint az Eidével – Galbraith régi barátjával – kialakult személyes konfliktusra hivatkozott.

A diplomata, akit az Afganisztán és Pakisztán ügyében illetékes amerikai különmegbízott, Richard Holbrooke szövetségesének tartanak, azt állítja, hogy "talán még ezt az utolsó becstelenséget is eltűrte volna", ha nem lenne ilyen nagy a tét.

Megítélése szerint ugyanis a választási csalást az ENSZ-nek el kell ismernie, különben azt kockáztatja, hogy elveszíti a hitelét azon afgánok körében, akik nem a hivatalban lévő s a választáson második mandátumért indult Hamid Karzai elnök hívei.

Galbraith arról is beszámolt, az ENSZ miként próbált szemet hunyni a csalások felett, mert attól tartott, hogy azok nyilvánosságra hozatala tovább szítaná a feszültséget Afganisztánban. A diplomatát – állítása szerint – hallgatásra utasították 1500 olyan szavazókörrel kapcsolatban, amely ki sem nyitott a választás napján. "Eide utasított, hogy ne beszéljek többet a fiktív szavazókörökről. Ezekben több százezer hamis szavazatot könyveltek el Karzai javára. A választási folyamat más kritikus időszakaiban egyszerűen arra utasítottak, hogy ne firtassam tovább a csalás kérdését" – írta.

A Népszabadság emlékeztet: az augusztus 20-i afgán elnökválasztás végeredményét még nem állapították meg, többen tömeges választási csalással vádolják az afgán hatóságokat. A Kabulban működő nyugati diplomáciai képviseletek egyelőre nem kommentálják a voksolást, amíg az afgán illetékesek nem bírálják el a választási panaszokat.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó