2009. október 6., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 143. (815.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Milliós törvénytelen üzletág

Ukrajnában virágzik a vízumbiznisz. Fiktív és valós vállalkozások szakosodnak arra, hogy tetemes haszonnal elvégzik a sokszor hosszas és bonyolult ügyintézést. Ehelyett gyakran becsapják a hozzájuk forduló polgárokat. Az idén már ötvenhat cég ellen indult büntetőjogi eljárás hasonlók miatt. Összesen több mint egymillió hrivnyát zsebeltek be így.

Országunkban jelenleg mintegy ötezerre tehető a hivatalosan bejegyzett, vízumügyek intézésével is foglalkozó cégek, társaságok száma. Legtöbbjük a nyugati országokba és a tengerentúlra szóló beutazási engedélyek megszerzését vállalja, számos cég intéz például az Egyesült Államokba szóló munkavállalási vízumot. Ezekkel az a gond, mondja Mikola Roscsin, a belügyminisztérium csalások elleni harcban illetékes vezető szakembere, hogy kétes értékű szolgáltatást nyújtanak, mert csak az ígéretüket adják el. Az ügyfelektől ugyanis 3400 dollár kezelési költséget kérnek, de azt nem garantálják, hogy az illető megkapja az engedélyt. A kérelem elutasításáért nem vállalnak felelősséget.

Az Egyesült Államok kijevi képviseletének ügyfélszolgálatához naponta két-háromszáz ukrán állampolgár fordul. Az általuk közzétett adatok szerint minden ötödik meghívó hamisítvány, melyek a szélhámoskodó vállalkozások számlájára írhatók. Vannak persze sokkal jobb minőségű, ismeretlen eredetű utánzatok is.

Ilyenekkel gyakran találkoznak a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusán is, tájékoztatta lapunkat dr. Nagy Attila. A vezető konzul szerint igen valószínű, hogy egyes bűnözői körök erre szakosodtak. Előfordult már nem egy alkalommal, hogy magyarországi közjegyzői okiratokat, körpecséteket, banki igazolásokat is hamisítottak. Ezt úgy védik ki, hogy a kérelmezőktől már csak a Bevándorlási Hivatal által kiadott meghívólevelet fogadják el.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó