2009. október 3., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 142. (814.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Évről évre több a turista

Még nem ért véget az idei nyári-őszi turisztikai idény, ám az ágazatban dolgozók már a télre készülnek. Közben pedig elemzik az eredményeket. A megyei turisztikai és üdültetési főosztály kimutatásai szerint az utóbbi öt évben 74 százalékkal nőtt a hozzánk látogatók száma.

Mint azt Olekszandr Marcsenko, a főosztály vezetője elmondta, 2004-ben 247 000-en keresték fel vidékünket, a múlt idényben pedig több mint 431 000-en. És ebben az adatban nincsenek benne azok a tízezrek, akik nem szervezett formában érkeztek megyénkbe, hanem ismerőseiket, barátaikat, rokonaikat keresték fel, náluk szálltak meg.

Köztudott, hogy természeti és éghajlati adottságainknak köszönhetően az év bármely szakában fogadhatjuk a külföldi és a hazai pihenni vágyókat, s mindig van valami eredeti, amivel büszkélkedhetünk.

A nyári csúcs után azonban az ősz mindig hoz némi visszaesést. A következő fellendülés a télen várható. Azon belül is a karácsonyi és az újévi ünnepek idején telnek meg a turistaszállók.

Kárpátalján öt év alatt jelentős változások történtek. Nőtt a lesikló pályák száma. Az idén már 77, többé-kevésbé korszerűen felszerelt létesítmény közül válogathatnak a sísport szerelmesei. A legnépszerűbbek az Ökörmezői járásban a Pilipec, Podobovec és Izki közelében lévő, de szívesen keresik fel a Kékesfüreden (Szinyák) vagy a Kraszija hegyen üzemelő pályákat is. A 318 gyógyüdülő, üdülő és turistaszálló egyidejűleg 21 000 személyt képes fogadni. Ez közel harmadával több az öt évvel ezelőtti vendéglátóhelyeknél.

Régiónként is változó a kínálat. A Munkácsi és a Szolyvai járásban van például a legtöbb, szám szerint 28 szanatórium. A rekreációs létesítmények ugyanakkor a Técsői és az Ökörmezői járásban összpontosulnak: 93 létesítmény található e régióban. A turistaszállók hálózata 197 létesítménnyel leginkább a Rahói és a Szolyvai járásban, valamint a megyeszékhelyen épült ki.

Egyre népszerűbbek azok a gyógyüdülők, melyek magas komfortfokozatú szervizzel, termál- és gyógyvizek felhasználásával állnak a vendégek szolgálatára. Ilyen létesítmény például a Kvelle Poljana, a Termál-Sztár vagy a Hegyi Tisza. A turisták számára kínál üdülési csemegét a Bagolyvár, a Vodohraj vagy az Ungvarskiy szálló.

Az utóbbi időben az egyes tájegységekre, településekre jellemzőek a népszokások, étel- és italkülönlegességek köré szervezett turistacsalogató fesztiválok. A múlt évben 140 ilyen volt, az idén tovább bővült a kínálat, például az ungvári gasztronómiai, vagy a Bereg-vidéki töltöttkáposzta-fesztivállal.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó