2009. október 3., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 142. (814.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Az ismeretlen ismerős

Már-már orvosi esetként jellemeztük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség múlt heti sajtóorgánumában megjelent, egyik olvasói levelünk által kiváltott igencsak indulatos reflexiót. Nos, a hetilap legutóbbi számában közölt újabb írás – "olvasói levél" – azt bizonyítja, tévedtünk: a már-már jelzőt nyugodtan elhagyhattuk volna. A tudathasadás ekkora fokával ugyanis ritkán találkozik a halandó.

Kezdjük azzal, hogy a lap megjegyzése szerint az olvasói levelet ismeretlen szerző gyártotta, ugyanakkor neve (!) és címe (!) megtalálható a szerkesztőségben. Ez a mentális félresiklás azonban semmiség a levél tartalmához képest, mely nem csupán a fogalmazás készítőjének lelki és szellemi világába enged betekintést, de a gyakorlott újságolvasó előtt – mivel köztudott, hogy a stílus maga az ember – az ismeretlen szerző (ismeretlen hadvezér?) már első mondatával felfedi valódi kilétét. "Csicskás", "fogdmeg", "bokszzsák", "magyarul beszélő szocdemek", "szocdem–szocialista–násás gyászmagyarok" – az ilyen és ezekhez hasonló, Petőfi, Arany vagy éppen József Attila által is megirigylendő páratlan költői jelzők ugyanis hosszú évek óta csupán egy bizonyos konkrét személy megszólalásaiból és írásaiból köszönnek vissza.

És ez az illető, aki néha hadilábon áll az alany és állítmány egyeztetésével, már nem is annyira ismeretlen számunkra. Vezetője annak a szervezetnek, mely 97 százalékban tulajdonosa a mostani betű- és szóhalmazát megjelentető lapnak. Magvas gondolatait esetenként Sz. K. M. néven osztja meg ugyanebben a sajtóorgánumban az olvasókkal. Főiskolai tanár. Egykori házelnök önjelölt. Többször szerepelt a Nasa Ukrajina – mely megítélése szerint mostanra politikai nullává lett – választási listáján, eddig elfoglalt legelőkelőbb helye a 99. volt. Tagja a megyei tanács – a ma már szerinte vegetáló – Baloga által összekovácsolt többségi koalíciójának. Halálmegvető bátorsággal avat falunévtáblákat. Az Ungvári járásban él. Munkaidőben megmenti a kárpátaljai magyarságot. Szabadidejében önmaga védelmére olvasói leveleket gyárt. Kissé feledékeny, kissé hazudós, kissé agresszív, kissé gátlástalan, és ezért jól elvan, főleg, amikor tükörbe nézve folytat konstruktív diskurzusokat a vele átellenben álló féllel.

Neve és pontos címe szerkesztőségünkben is megtalálható.

KISZó-reflexió

P. S.: Mivel a népi bölcsesség úgy tartja, nézd meg, kivel vitatkozol, mert egy kívülálló könnyen összetéveszthet benneteket, ráadásul harmadikként fölöslegesnek is érezzük magunkat, az elkövetkezendőkben az ismertetlen-ismerős hadvezér saját magával folytatott párbeszédében nem óhajtunk részt venni.

Kapcsolódó írásunk itt olvasható.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó