2009. október 3., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 142. (814.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Riászbúcsúztató

Valahányszor elhaladtam Ungvár Korjatovics téri központi bazárjának bejárata előtt, sose mulasztottam el, hogy ne vessek legalább egy futó pillantást a homlokzaton álló három szóra. Ilyenkor mindig elmosolyodtam kissé, és ezzel párhuzamosan egy kellemes érzés öntött el legbelül...

A megyeszékhelyen tanuló öcsém hívta fel rájuk a figyelmemet valamikor még a 80-as évek végén. "Képzeld, mesélte, a központban sétáltunk az osztálytársaimmal, amikor egyikük, hangosan elkezdett meditálni. Látjátok azt a három szót, mutatott a piac bejárata fölé. Értem, hogy ki van írva oroszul és ukránul is, de milyen nyelven van az, hogy riász. Felnéztem, meglepődtem, majd elmagyaráztam neki, hogy az nem riász, hanem piac, ami a rinok magyar megfelelője".

Jót nevettünk a félreolvasáson, s legközelebb, amikor arra vetett az utam, én is megnéztem a homlokzatot. Csodálkoztam rajta, hogy az Ungváron addig eltöltött éveim alatt nem vettem őket észre, mivelhogy békésen, sorban egymás mellett öles betűkkel valóban ott díszelgett a három szó. Nos, mint fentebb írtam volt, ezek után már szinte köszönőviszonyba kerültem ezekkel a szavakkal, bizonyos megmagyarázhatatlan biztonságérzetet nyújtottak számomra, s előfordult, amikor tréfásan nem a piacon, hanem a riászon végeztük a családi bevásárlást.

Mostanában ritkábban járok a megyeszékhely belvárosában. Nemrég odakeveredtem, s nyomban emeltem is a fejemet, hogy "odaköszönjek" szóbarátaimnak. Ám hiába tettem: a homlokzatról eltűntek a szavak. Helyettük valamilyen modern bevásárlóközpont csicsás kirakata, alóla pedig az újravakolt falrész tekintett vissza rám.

Nem tudom, miért, de az az érzésem támadt, hogy Ungvár közép–európaiságából vettek el három szót, míg az én magyarságomat eggyel rövidítették meg. A riászra, mint megannyi más helyre, ezentúl már csupán a képzeletemben látogathatok el...

Kőszeghy Elemér

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó