2009. október 3., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 142. (814.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hazudott Malina Hedvigről az orvosszakértő

Hazudott a Komensky Egyetem orvosi karának dékánja Malina Hedvig CT-vizsgálatának eredményéről, amikor azt állította, hogy az nem mutatott ki arcsérülést. Az igazság az, hogy a lány arcát nem is vizsgálták, a koponya és az agy sérüléseit akarták kizárni – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap a 2006 augusztusában Nyitrán megvert diáklány ügyével kapcsolatban.

Peter Labas a szlovák főügyészség megrendelésére készített újabb orvosi jelentést Malina Hedvig ügyében. Ezt több szakértő is vitatja. A dékán jelentése végén 12 orvost említett, azt állítván, hogy konzultált velük. Ezeknek az orvosoknak az aláírása azonban nem szerepel a dokumentumban, s többen közülük nyíltan elhatárolódtak a jelentéstől.

Az Új Szó Malina Hedvig beleegyezésével megszerezte a nyitrai kórházból a komputertomográfos vizsgálat felvételét és leírását. Hogy Labas hogyan jutott a CT-felvételhez, nem tudni – a páciens engedélyével biztos nem, és valószínűleg ügyészi meghatalmazással sem, mert a felvétel nincs az ügy aktájában – jegyezte meg a lap.

Mint a leletek áttanulmányozása során kiderült, Malina Hedvigről nem az "egész testet érintő" CT-felvétel készült, mint azt Labas jelentésében állítja, hanem a koponyát, az agyat, a mellkast, a hasat és a kismedencét vizsgálták. Traumatológus kérte a CT-vizsgálatot, és a törésekre, belső vérzésekre volt kíváncsi, nem a zúzódásokra és véraláfutásokra.

Az orvosi kar dékánja a Zivot című hetilapnak nyilatkozva azt mondta: a CT-felvétel hiteles közvetlen bizonyítéka annak, hogy Malina Hedvignek az ajkán észlelt seben és a combtájéki "régebbi eredetű" zúzódásokon kívül semmilyen sérülése nem volt. Az Új Szó által megkérdezett radiológus szerint azonban az érvelés sántít, mert a komputertomográfos vizsgálat célja nem a bőr hámszövetének vizsgálata.

"Nincs értelme CT-vel vizsgálni azt, ami jól látható és tapintható. A traumatológus egyértelműen a koponyacsontok törését, az agysérülést, a belső hasi vérzést, a tüdő sérülését és a kismedence sérüléseit akarta kizárni. Szakmai szempontból kiváló munkát végeztek a kollégák, mindent megnéztek, amit ilyen esetben meg kell nézni. Arra nem számíthattak, hogy valaki a duzzanatokat és a kék foltokat fogja számon kérni rajtuk" – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő radiológus.

Malina Hedvig ügye immár három éve húzódik, s feszültséget keltett nemcsak a szlovákiai szlovák–magyar viszonyban, de Pozsony és Budapest között is. A diáklány 2006 nyarán azt vallotta, hogy két bőrfejű megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen azóta eljárás folyik hamis tanúzás miatt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó