2009. október 3., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 142. (814.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Intercity-járatok norvég segédlettel

Halina Car, Csap polgármestere is részt vett a Nyíregyházán rendezett nemzetközi konferencián, melyen az országok közötti vonatközlekedés fejlesztésének és az Intercity járatok beindításának lehetőségeiről cseréltek eszmét.

Az ilyen korszerű közlekedési eszközök nemcsak praktikus voltukkal lennének a két ország szomszédos régiói hasznára, a turizmus terén is jelentős előrelépést eredményeznének.

A nemzetközi Intercity-járatok beindításában Norvégia is kész részt venni. Erről a skandináv ország szakemberei számoltak be a fórumon. Bemutatták a SUV-2000 nevű nyomtávcserélő berendezést, mely a legmegfelelőbb műszaki megoldásnak látszik. Ha sikerül a terveket megvalósítani, már a 2012-es labdarúgó EB-re is Intercity-vonatokkal utazhatnak vidékünk és a szomszédos országok futballrajongói.

Szlovákiába egyszerűbben?

Szlovákiai látogatásra készül Volodimir Handogij, tájékoztatta a médiát a külügyminisztérium sajtószolgálata.

A megbízott tárcavezető a megvitatásra szánt kérdések sorában a két ország közötti határátkelés gyorsítása és egyszerűsítése érdekében készül szót emelni. A megbeszélések tárgya lesz a vízumrendszer liberalizálása, az ukrán állampolgárokkal szembeni nehézkes és hosszadalmas bürokratikus eljárás egyszerűsítésének lehetőségei.

A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok bővítésének kérdései mellett a felek a nemzeti kisebbségek helyzetéről is tárgyalni fognak. Ennek jegyében tervezik megnyitni az ukrán művelődési központot Eperjesen, illetve a szlovák kultúra házát Ungváron.

Réti-kiállítás az Európa–Magyar Házban

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) szervezésében Beregszászban, az Európa–Magyar Házban megnyitották Réti János grafikus kiállítását. A megjelenteket Zubánics László, a KMMI elnöke köszöntötte. Réti János festőművész, grafikus képeinek színvilága és tematikája változatos, a realizmustól az opartig terjed. Tájképeket és figurális kompozíciókat egyaránt fest, de számos dekoratív pannót is készített már. Grafikáin lágy, egyenletes kontúrvonalú formák uralkodnak, olykor a keleti művészet díszítőelemeit és stílusjegyeit használja. Erotikus témájú dekoratív grafikai sorozatának mindenképpen helye van a kortárs képzőművészet legjelesebb alkotásai között.

Kimerült a munkahelytartalék

Kárpátalja kimerítette minden tartalékát és jelenleg nincs lehetőség a munkahelyek számának növelésére, mondta el a médiának Viktor Macola, a megyei munkaügyi és szociális védelmi főosztály vezetője. 2006 óta vidékünkön 117 000 új munkahelyet teremtettek. Ennek köszönhetjük, hogy Kárpátalján a gazdasági válság közepette is alacsonyabb a munkanélküliségi ráta mint az országos átlag. S ha kis mértékben is, de csökken a hivatalosan nyilvántartott állástalanok száma. A foglalkoztatottság javulása elsősorban a turisztikai és idegenforgalmi ágazatnak, a vendéglátó és az építőiparnak köszönhető. Az állástalanok aránya három év javulást követően az utóbbi hónapokban sajnos növekedésnek indult, és mára elérte a 10,4 százalékot.

A csempészek elmenekültek

A Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség rendőrei a Tisza árterületén akartak ellenőrizni egy, az államhatár felől jövő fehér mikrobuszt. Az autóvezető azonban nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak. Mire utolérték, a gépkocsiban utazó személyek elmenekültek, de hátrahagytak 2750 karton ukrán zárjegyes cigarettát, melynek értéke közel tizenötmillió forint. Mint arról Fülöp Gergely, a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Rendőr Főkapitányság szóvivője tájékoztatta lapunkat, a jármű alvázszámát eltávolították.

Veszett volt a tehén

A laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották, hogy veszettség következtében pusztult el az a szarvasmarha, melyre a perecsenyi járási Mokra legelőjén találtak rá. A szakemberek arra gyanakszanak, hogy esetleg egy másik beteg állat fertőzte meg harapás által. A tetemet elégették, a többi tehenet beoltották. A Perecsenyi Járási Kórházban jelenleg 11 embert tartanak megfigyelés alatt, akik fogyaszthattak a tehén tejéből.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó