2009. október 3., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 142. (814.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Havros: a kijelentések Btk.-ba ütközőek

Miért nem szereti Kovács Miklós az ukrán államot? Ezt a kérdést feszegeti A Feszt ukrán megyei lap csütörtöki számában megjelent írásában Olekszandr Havros költő, író, újságíró, aki szerint a magyar hipernacionalizmus semmivel sem jobb mint az ukrán. A cikk szerzője a Kárpátalja augusztus 14-i számában megjelent Kovács Miklós tollából származó Tömbszavazás – a magyarság egyetlen esélye című írásból mazsolázva von le következtetéseket.

Mint megjegyzi, a cikk látszólag egy olyan hétköznapi témáról szól, mint az elnökválasztás, de hangnemét tekintve vérlázító. S mindjárt az első idézet:

"Az ukrán államot mint ellenséges erődítményt kell felfogni, ahonnét módszeresen tűz alatt tartják a kárpátaljai magyar közösséget – most például az oktatási rendszerét lövik szét. Ennek az erődítménynek egy részét el kell foglalni ahhoz, hogy közösségünk kikerüljön a létét veszélyeztető kereszttűzből."

Havros szerint ez fehéren-feketén annyit jelent, hogy az ukrán állam egy ellenséges képződmény, amit el kell foglalni, mégpedig a Kovács Miklós által megadott terv szerint:

"Az elmúlt évek választási eredményei azt mutatják, hogy 40 ezer szavazat fölött már biztosan lenne befutó hely valamelyik parlamenti listán, királycsináló frakció a megyei tanácsban, abszolút többség a Beregszászi járásban, többség közeli eredmény az Ungvári, Nagyszőlősi járásban, Beregszászban, Csapon. Lenne saját frakció Munkácson, Ungváron, a Huszti járásban, számottevő erő lennénk a Munkácsi járásban. Ennyi szavazat birtokában komolyan számolnának velünk a nem technikai elnökjelöltek."

Megjegyzendő, írja a szerző, hogy Kárpátalja lakosságának 12 százaléka magyar. Az egyik magyarságszervezet vezetője pedig ezzel az erővel akarná megszerezni a hatalmat csaknem az egész megyében. Különben, és itt ismét idéz K. M. írásából: "Enélkül nem egyszerűen megpecsételődik a sorsunk, hanem a jövő történészei azt is feljegyezhetik, hogy nem is járt nekünk különb végkifejlet, mint néhány ezer magyarul káromkodó kapás és takarító a szláv Kárpátalján." Világraszóló botrányt kavart volna, jegyzi meg Havros, ha ezeket egy ukrán írta volna. Majd tovább idézi Kovácsot, aki a következőképp vélekedik a vezető ukrán politikusokról: "az utóbbi időben pedig hipernacionalista kisebbség-, így magyarellenes politika fűződik az elnök és a miniszterelnöknő nevéhez." Kovács Miklós számára azonban nemcsak Viktor Juscsenko és Julija Timosenko jelenti az ellenséget, hanem Viktor Janukovics is rajta van a listán: "A helyzet annál is súlyosabb, hogy közben Janukovics is volt miniszterelnök, az oktatáspolitikában a sovénfordulatra pont akkor került sor."

Havros szerint nevetségesek a KMKSZ elnökének állításai, mert az általa ellenséges erődnek titulált ukrán állam több jogot és szabadságot biztosított a kárpátaljai magyaroknak, mint bárki az elmúlt évszázad során. Sőt, éppen a hipernacionalistának titulált Timosenko, Juscsenko és Janukovics tette lehetővé, hogy felépüljön a Vereckei-szorosban a honfoglalási emlékmű, ami ellen hevesen tiltakoztak az itteni ukránok. Továbbá, hogy visszaszálljon a turulmadár Munkács várának bástyájára, pedig annak felállítását az ukránok a velük szembeni gyalázatnak tartják. A cikkíró szerint ezek a tények nem a kisebbségek elleni diszkriminációról szólnak. A magyarok egyik vezetője azonban köszönet helyett sovinizmusról, ellenségekről "ugat" a hatalom felé.

Vajon van-e még valahol olyan nemzeti kisebbség, melynek 60 százaléka nem beszéli az államnyelvet? – teszi fel a kérdést Olekszandr Havros, aki szerint nálunk, kárpátaljai magyaroknál ez a helyzet. Kovács Miklós ugyanakkor maga buzdítja arra nemzettársait, állítja a szerző, hogy ne tanuljanak, ne akarják ismerni az állam nyelvét és ne legyen más, "mint néhány ezer magyarul káromkodó kapás és takarító a szláv Kárpátalján."

Az írás szerzője úgy véli, hogy Kovács Miklósnak felelnie kell sértő kijelentéseiért. Az egyes magyar nyelvű sajtóorgánumokban olvasható ukránellenes felhívások, a területi egység megváltoztatását célzó kijelentések Btk.-ba ütköző cselekedetek.

KISZó-feldolgozás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó