2009. október 3., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 142. (814.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Stagnáló gazdaság, növekvő adósságterhek

Viktor Juscsenko az utóbbi napokban több alkalommal is élesen bírálta a kormány hitelpolitikáját. Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy a külső és belső adósság elviselhetetlen terheket ró a gazdaságra és a lakosságra.

A Truszkavecen rendezett nemzetközi befektetői fórumon az elnök megállapította: annak következtében, hogy a kormány az utóbbi időben egyre-másra veszi fel a kölcsönöket, az államadósság a többszörösére növekedett. Az ország külső és belső tartozásainak kezelése annyi pénzt emészt fel, mint amennyit a költségvetés a honvédelemre és az egészségügyre fordít – állapította meg Jus¬csenko.

Az államfő szerint a jelenlegi és a jövő évi költségvetést is dilettáns módon állították össze. A 2009-es költségvetés, melyet kizárólag a kormány kérésére, s azzal a megkötéssel fogadtak el, hogy a későbbiekben a kabinet egyensúlyba hozza, a gazdaság legjelentősebb fékezőjévé vált – idézi az elnököt az Interfax.

Az elnöki bírálat jogosságát erősíti az a tény, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzése szerint a világ fejlettebb része lassan kilábal a válságból, Ukrajnában viszont tovább mélyül a krízis, s legfeljebb 2010 második felében várható némi pozitív változás. Az alap előrejelzése szerint jövőre Ukrajnában a nemzeti össztermék 2,7 százalékos növekedése várható. Az idei prognózisain az IMF nem változtatott. A termelés 14 százalékos esése mellett 16,3 százalékos inflációval számolnak. Annak tükrében, hogy a világgazdaság várható mutatóin a korábbi sarokszámokhoz képest a nemzetközi szervezet lényegesen javított, az ukrajnai kilátások még lehangolóbbak. S ezen az a tény sem változtat, hogy a Valutaalap álláspontja szerint több közép- és kelet-európai ország gazdasági mutatói jövőre sem javulnak. A termelés további visszaesése várható Bulgáriában, Magyarországon, Crna Gorán, valamint a balti országokban.

Ukrajna némi lélegzetvételhez 2011-ben juthat. A IMF elemzői szerint 5,8 százalékos gazdasági növekedés is elképzelhető, ami meghaladja a közép-európai (plusz 4 százalék) és a FÁK-országok (plusz 5,3 százalék) mutatóit. Ezek az adatok csalókák – állapítja meg a Kommerszant szemleírója, mivel a növekedést jelentős zuhanást követően a mélyponttól számítják.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó