2009. október 1., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 140. (813.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Jótékony villámcsapások

Az égboltot megvilágító elektromos kisülések időről időre lenyűgöző színjátékkal kápráztatják el a távoli szemlélődőket, de a mitológiai Zeusz fegyvereivel szemben bizony nem árt az óvatosság. A Föld felszínére másodpercenként átlagosan száz villám csap le. A természet egyik legfélelmetesebb jelensége nem ismer kegyelmet. Évente több száz ember halálát okozza villámcsapás, de még a "szerencsés" személyeket is gyakran életveszélyes sérülésekkel, csonttörésekkel vagy maradandó érzékszervi károsodással szállítják kórházba. Talán nem meglepő, hogy az orvostudomány a mai napig értetlenül áll azokkal az esetekkel szemben, amelyek túlélői valóságos csodáról számoltak be, miután beléjük csapott a tüzes mennykő!

A texasi Galvestonban élő Martin Rockwell 1822-ben szenvedett el egy rettenetes villámcsapást. Éppen az ablakon keresztül figyelte a közeledő viharfelhőket, amikor jobb keze és bal lába váratlanul zsibbadni kezdett. A következő pillanatban villám csapott az épületbe, és Rockwell elvesztette az eszméletét. Néhány perccel később magához tért, viszont napokba telt, amíg újból mozgatni tudta a végtagjait. Az eset azonban pozitív fejleményekkel is járt. A férfit gyermekkora óta asztma gyötörte, de az "égi áldást" követően soha többé nem kapott rohamot.

Az American Journal of Science című folyóirat tudósítása szerint 1828-ban egy gőzhajót ért villámcsapás Amerika keleti partjainál. A fedélzeten utazó idős hölgy, Mary Woods – aki korábban deréktól lefelé megbénult – az ijedség hatására kiugrott az ágyából, és visszanyerte járóképességét. A Tennessee államban élő Thomas Young 1932-ben épült fel "gyógyíthatatlan" rákos betegségéből, miután tőle alig háromméternyire villám hasított a szántóföldbe.

A 62 éves Edwin Robinson 1971-ben egy súlyos közúti balesetben megvakult és részben megsüketült. Kilenc évvel később az oregoni Portland külvárosában érte villámcsapás. Az idős férfi összeesett és húsz percig eszméletlenül feküdt az utcán. Másnap reggel arra ébredt a kórházban, hogy ismét lát és kiválóan hall. Hasonlóan járt a 61 esztendős James Harris is. A Kentucky állambeli Daytonban élő férfi szokásos reggeli sétájára indult, de egy villámcsapás a földre terítette. Pár perc múlva magához tért, azonban elég rosszul festett. Haja teljesen leégett, állkapcsa két helyen eltört, testén pedig több égési seb keletkezett. "Viszont azóta sokkal jobban látok" – nyilatkozta Harris, a megrázkódtatás dacára igazán elégedetten.

Az Oklahoma Cityben lakó Mary Clamser élete 1989-ben vett izgalmas fordulatot. A szklerózis multiplexben szenvedő 42 éves hölgy a tolószékbe próbált beszállni a fürdőszobában. Már rajta volt a fémből készült lábtámasz, amikor egy villám vágott keresztül a testén. Ennek ellenére nem esett baja, sőt, két hónappal később teljesen felépült, és segítség nélkül megtanult járni.

Az istennyila nemcsak csodálatos gyógyulást hozhat, hanem szédületes képességekkel is megajándékozhatja a szerencsés "kiválasztottakat". Harold Deal missouri villanyszerelő például egy 1969-ben elszenvedett villámcsapásnak köszönhetően egyáltalán nem érzi a hőmérsékletváltozást, így még a fagyos téli estéken is fürdőnadrágban indul sétálni, nem kis megdöbbenést keltve a gyanútlan járókelőkben.

Az 57 éves New York-i sebészt, Tony Cicoriát 1994-ben, egy nyilvános telefonfülkében sújtotta villám, és csak kollégáinak gyors beavatkozása mentette meg az életét. A súlyos égési sérüléseket szenvedett professzor felépülése után arra lett figyelmes, hogy ellenállhatatlan vonzalmat érez a klasszikus zene iránt. Zeneiskolába iratkozott, megtanult zongorázni, és 2007-ben már saját szerzeményeivel állt a nyilvánosság elé. A páratlan zenei karriert befutott sebész a közelmúltban lenyűgöző bemutatkozó koncertet adott New Yorkban, amit több tévétársaság is élőben közvetített. A "villám sújtotta" Cicoriából valóságos médiasztár lett, jelenleg önéletrajzi regényének kiadását készíti elő.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó