2009. október 1., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 140. (813.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lesz pénz, lesz fűtés

A társasházakban évtizedeken keresztül bevett szokás volt, törvény is előírta, hogy a fűtési idény október 15-től április 15-ig tart. Az azt megelőző és követő egy-egy hónapban a távfűtőket csak akkor kötelezte erre a szabályzat, ha három egymás utáni nap átlaghőmérséklete nyolc fok alatt maradt.

– Ma már nincsenek ilyen kötelezettségek – állítja Dmitro Petrina, az Uzs-Teplo, a megyeszékhely egyetlen távfűtő kommunális vállalatának vezetője. – A társasházakat kiszolgáló kazánházak karbantartása a házkezelőségek feladata. Amennyiben jelzik, hogy kellő műszaki állapotban vannak a kötelékükbe tartozó fűtőházak, mi beindítjuk a távfűtést. A kórházak, óvodák, tanintézetek és közintézmények egy része szintén saját fűtési rendszerrel bír, másik részének ellátása a mi feladatunk. Az előkészületek alapján fennakadás nem lesz. Az idénykezdet a hőmérséklet függvénye.

– Rendelkeznek-e elegendő földgázzal?

– Ezt a Zakarpatgaz Rt. illetékesétől kell megkérdezni.

Tanácsát megfogadtuk.

– Csak annak tudunk fűtőanyagot biztosítani, aki fizet is érte! – közölte Ivan Kupar, a megyei gázszolgáltató értékesítési osztályának vezetője. – Amennyiben az Uzs-Teplo rendezi tartozását, ami jelentős summa, nem lesz gond. Ugyanez vonatkozik az egyéni rendszerrel rendelkező fogyasztóinkra is. Most ez különösen időszerű kérdés, hiszen a gáz bármelyik pillanatban drágulhat és aki késlekedik, előfordulhat, hogy már a megemelt tarifa szerint hajtjuk majd be az adósságot, vagy egyszerűen kiiktatjuk a renitens fogyasztót.

– Nem okoz-e majd nyomáscsökkenést a vezetékekben, ha mindenki egyszerre kapcsolja be fűtőkészülékét?

– Amennyiben a rendszere megfelelő műszaki állapotban van – a kivizsgálást különben tőlünk bárki bármikor kérheti –, akkor nem. Egyébként elegendő gáztartalékkal rendelkezünk az egész megye ellátása szempontjából. Ennek ellenére bizonyos korlátozást vezetünk be, ami azt jelenti, hogy a felhasználható mennyiséget a fűtött terület nagyságához igazítjuk. A lakossági fogyasztó számára négyzetméterenként havonta tizenegy köbméter lesz a maximálisan elhasználható gázmennyiség.

– Mielőtt az idénykezdetről komolyabban beszélhetnénk – válaszolta tudósítónk kérdésére Volodimir Behej, a Munkácsi Távfűtő Művek Rt. vezetője –, mindenekelőtt arra van szükség, hogy a fogyasztók rendezzék tavalyi adósságukat. A kiszámlázott összegeket ugyanis a magánszektor harmincöt százaléka a mai napig nem fizette be. A lakosság fele már lekapcsolódott a központi fűtőrendszerről, egyénileg fűtenek. Persze, ha nincs adósságuk és kapnak gázt. Akik maradtak, azok viszont a dupláját fizetik a tavalyi díjnak, hiszen a fogyasztók számától függetlenül a teljes rendszert működtetni kell, az összköltség viszont az idén sem kerül kevesebbe, mint egy évvel ezelőtt.

– Azok sem maradnak fűtés nélkül, akik nem kapcsolódtak le a központi rendszerről? – tettük fel a kérdést Igor Zapoticsnijnak, a városi tanács gazdálkodási főosztálya vezetőjének.

– Úgy vélem, nekik sem kell aggódniuk, ám az adósságaikat természetesen rendezniük kell. Gondjuk megoldásában segítségükre lesz az illetékes lakáshivatal, és amint napvilágot lát a városi tanács határozata, mind a 218 központi fűtéses társasházban megindul a távhő.

– Mire számíthatnak a beregszásziak – kérdeztük Katona Árpádot, a beregszászi városi kommunális osztály vezetőjét.

– A Vérke-parti város lakossága tavaly teljes egészében áttért az egyéni fűtési rendszerre, az elmúlt években sok kellemetlenséget okozó központi fűtés tehát már a múlté. A közintézmények, a kórházak, az óvodák és iskolák mind saját kazánházzal rendelkeznek. Esetükben a fűtési időszak október 15-én kezdődik, és a tanügy finanszírozásával valósul meg. Az előmunkálatokkal nincs probléma, ezek mind új berendezések. A régi központi kazánházakat folyamatosan szanáljuk.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó