2009. október 1., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 140. (813.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Matl Péter kiállítása Ungváron

Egyéni tárlattal lépett az ungvári közönség elé Matl Péter munkácsi szobrászművész. A neves alkotó szobrait, kisplasztikáit, templomi oltárait és grafikáit bemutató kiállítás a Kárpátaljai Népművészeti és Népi Építészeti Múzeum főépületében tekinthető meg.

Vendégszereplésen a teátrum

Az idén fennállásának 15. évfordulóját méltató Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház a Három nővér és a többiek című előadással turnézik Moszkvában. A Csehov-adaptációkból készült darabokat a Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila, a teátrum művészeti vezetője rendezte.

Nemzetközi tudóstalálkozó

Tíz ország 150 tudósa találkozik a munkácsi járási festői szépségű Schönborn kastélyban, ahol a nanotechnológiai kutatások terén elért tudományos felfedezésekről tanácskoznak. A fizikusok egy hétig tartó nemzetközi összejövetelén – melynek szervezője három kijevi kutatóintézet és az Ungvári Nemzeti Egyetem – többek között a gyógyászatban használatos orvosi műszerek, az optika, illetve a modern szemüveglencsék, valamint a nanotechnológiai eljárások alkalmazásával foglalkoznak.

Közel százmilliós veszteség

A statisztikai kimutatások tanúsága szerint a megyeközpont vállalatainak félévi tevékenysége hatalmas veszteséggel zárult. A nyilvántartottak kétharmada mindössze 45 millió hrivnyás hasznot könyvelhetett el, ami kilencszer kevesebb, mint a múlt év ugyanezen időszakában. Egyharmaduk pedig 99 és fél milliós deficittel zárt. Legkevesebb nyereséget az iparvállalatok, a szolgáltatóiparban érdekeltek, az ingatlanközvetítők, az autószervizek, a vendéglátók, valamint a kommunális szolgáltatók érték el.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó