2009. október 1., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 140. (813.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Suliflört: az elemzéstől a párkapcsolatig

Korábbi lapszámainkban már többször foglalkoztunk a flört fogalmával, ám egyik speciális formájáról, a suliflörtről még nem esett szó.

Rég szimpatizálsz valakivel? Az iskola megfelelő környezet arra, hogy közelebbről is szemügyre vegyük a kiválasztottat, és döntsünk, valóban komolyabbra akarjuk-e fűzni vele a kapcsolatot. Különösen hatásos a módszer, ha egyszerre több kapura is játszunk, ergó nemcsak egy potenciális párjelölt lebeg a szemünk előtt.

Figyelj, hogyan viselkedik osztálytársaival. A fiúkból általában előtör az alfahím, amit a srácok csak bizonyos érettségi szint fölött tudnak értelmesen kezelni. Ezért az a pasi, aki még nem érett egy komoly kapcsolatra, az főként osztálytársai előtt vagánykodik, miközben folyamatosan vulgáris kifejezéseket használ. Ha sokat ugratja a többieket szerelmi témákkal, esetleg lealacsonyító hangnemben nyilatkozik a nőkről, valószínűleg még éretlen, mint a cseresznye márciusban.

Az az ember, aki hódításaival kérkedik és esetleges szexélményeit veri nagydobra, nemcsak éretlen, de valószínűleg tapasztalatlanabb is, mint amilyennek mutatja magát. A nagyszájú macsók és a kihívóan öltözködő csajok többsége saját belső bizonytalanságát próbálja leplezni, ezért sérthetetlennek, "sokat próbáltnak" mutatja magát. Márpedig tizenéves korban egyáltalán nem ciki a tapasztalatlanság.

Lehet, hogy a kiszemelt a barátai körében népszerű, de egyáltalán nem biztos, hogy tisztelettel, figyelmesen viselkedik másokkal. Márpedig ez a jó kapcsolat alapfeltétele. Egy tinicsoport vezetője hangemberként is lehet valaki, ezért azt érdemes figyelned, hogyan bánik az idősebb generációval: a tanárokkal, a szüleivel és a haverjai famíliájával. Ha flegmán, lekezelően vagy kioktatóan viszonyul másokhoz, nem érdemes energiát belefektetni, valószínűleg a hódítási fázis után is erre a hangnemre váltana.

Egy kapcsolat az első fellángolás után nemcsak örömmámorból áll. Előfordul, hogy a fél világgal szembe kell szállni a szerelméért, és egyébként is, az izgalom és a térdremegés sem tart örökké. Hogy megtudd, kiszemelted mennyire kitartó, türelmes és küzdőképes, figyeld meg, hogyan fogadja a sikert és a kudarcot. Elbizonytalanodik és feladja, ha letolást kap vagy még keményebben küzd ezentúl? Ha valakiből az osztály legjobbja lesz, megáll és lazít, vagy mindent megtesz, hogy még többet fejlődjön?

"Egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél" – mondja Antoine de Saint-Exupéry rókája a kishercegnek. És valóban: nem lehet egy ember érzéseivel játszadozni, magunkba bolondítani, érzelmileg zsarolni és kihasználni, a legfájdalmasabb sebet pedig talán a lezáratlan, lerendezetlen kapcsolatok okozzák, ezért fontos olyan pasit, csajt keresni, aki ezzel tisztában van. Hogyan lehet megállapítani, ha a választottaddal csak a suliban futsz össze? A felelősségteljes ember okosan kezeli tanulmányait, nem feltétlenül jó tanuló, de mindenképpen érez elhivatottságot valami iránt, és persze eleget tesz kötelezettségeinek.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó