2009. október 1., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 140. (813.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lovagok a Rákócziak sasfészkében

A Rákócziak és Zrínyi Ilona sasfészkében első ízben rendezték meg a Munkácsi Várjátékokat. A hangulatos, eseményekben, programokban gazdag seregszemlét az Ungvári Magyar Főkonzulátus és az Összefogás a Kárpátaljai Családokért Egyesület közösen szervezte.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere elmondta, hagyományt szeretnének teremteni, hiszen az ilyen ünnepségek hozzák össze az embereket, és jó alkalmat adnak a családi kiránduláshoz is.

– Az összefogás eredménye, hogy ez a kulturális rendezvény ma itt létrejöhetett. Köszönettel tartozunk ezért Munkács polgármesterének, s mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a határon áthozzuk a középkori jelmezeket, fegyvereket, az ostromgépet, hogy a magyarországi hagyományőrzők élethűen bemutathassák a középkori lovagok világát – hangsúlyozta köszöntőjében Sziklavári Vilmos ungvári főkonzul.

Szivák János, az Összefogás a Kárpátaljai Családokért Egyesület elnöke ismertette a programot. Mint mondta, egyfajta ízelítőt, kedvcsinálót szerettek volna nyújtani a várjátékokkal.

– Munkács, a város felé emelkedő vár kiemelkedő helyet foglal el történelmünkben, ezért úgy gondolom, hogy most, a XXI. században ki kell használnunk, és olyan rendezvényeket szerveznünk, melyek idevonzzák azokat is, akik egyébként nem látogatnák Rákóczi egykori otthonát. Most úgy látom, hogy ez az ötletünk sikeres, hiszen örvendetesen sok kárpátaljai és külföldi jött el – nyilatkozta lapunknak az egyesület elnöke.

A visegrádi palotajátékokról nyilván sokan hallottak már. Az ember ilyenkor a középkorban érezheti magát. Ezt a varázslatos időutazást hozták létre a munkácsi várban a Visegrádról érkezett Szent György Lovagrend tagjai, akik valódi átéléssel játszották el a középkori közelharcot, íjászbemutatót.

A miskolci keresztes templomos lovagok a XIV. századi lovagok életét idézték fel, valamint bemutatták, hogyan működik a várostromoknál használt katapult harci gépezet. Igaz, most mázsás kőgolyóbisok helyett liszttel tele csomagokkal lőtték a méteres falakat.

A harcászati jelenetek mellett a kultúra is szerepet kapott. A délutáni órákban lépett színpadra a derceni Gyöngyösbokréta táncegyüttes, és felcsendült a tárogató csodálatos hangja is.

A nap legnagyobb élménye azonban az ostromgépekkel, az íjakkal, más középkori harcászati eszközökkel, ruházattal való ismerkedés volt. A gyerekek és a felnőttek egyaránt megtekinthették, sőt ki- és fel is próbálhatták azokat.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó