2009. október 1., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 140. (813.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hét mérkőzésből – két pont
Tart a Kárpáti-UNE dicstelen sorozata

A sikertelen bajnoki rajt, a négy mérkőzésen elszenvedett négy vereség után, az ungvári Kárpáti-UNE élvonalbeli női kézilabdacsapata hazai pályán, a Junyiszty Sportcsarnokban próbált javítani bizonyítványán.

Ezúttal nem érheti szó a ház elejét, hiszen a korábbi gyakorlattól eltérően most Ungvár is helyszíne volt az első hét forduló három mérkőzésének. Azonban a megszokott környezet sem tudott segíteni az idén színtelenül és erőtlenül játszó Kárpáti sárba ragadt szekerén.

Pedig az első összecsapás elején, az élvonalban újonc Panaceja Harkiv ellen "még sütött a nap". Az ugyan nem állítható, hogy a nyári "vérátömlesztés" után a Kárpáti-UNE ott folytatta, ahol tavasszal abbahagyta. Mint emlékszünk, bravúrt bravúrra halmozó lányaink huszáros hajrával végül megkaparintották a nemzetközi kupaszereplést biztosító negyedik helyet. A találkozó első félidejében a régi együtteshez hasonlító arcát mutatta a csapat és a szünetig ötgólos (15–10) előnyre tett szert.

A második játékrészben azonban előjött a csapat rutintalansága, s az összeszokottabbnak tűnő, alsóbb osztályból felkerülő vendégek fokozatosan dolgozták le hátrányukat. Csak a véletlennek (?), a szerencsének (?) vagy a most is lelkesen szurkoló hazai közönségnek (?) köszönhető, hogy lányaink a találkozó végét jelző sípszóig előnyükből egy gólt megőriztek (25–24).

Az állandó "mumus", a Podatkovij Universitet Irpeny ellen ez a teljesítmény viszont már kevésnek bizonyult. A Kárpáti-UNE a találkozó első nyolc percében egyetlenegyszer sem tudott betalálni ellenfele hálójába, miközben a hazai csapat kapusának, Irina Jablonszkának ötször kellett maga mögé nyúlnia.

– Katasztrofálisan kezdtünk – nyilatkozta a találkozó szünetében lapunknak Viktor Csernov, az együttes egykori vezetőedzője, a jelenlegi szaktanácsadó. – Negyedórára volt szükség, hogy magukra találjanak a lányok, s ennek eredményeként a félidő végéig majdnem kiegyenlítettünk (11–13). Ha a második félidőben nem követnek el újabb szarvashibákat, akár nyerhetünk is.

Elkövettek. Csak a második játékrész közepéig tudta tartani a lépést ellenfelével a csapat, s végül ötgólos, 28–23 arányú vereséget szenvedett.

A harmadik mérkőzésen, a bajnok Szmart Krivij Rih ellen már a legvérmesebb szurkolók sem számítottak pontszerzésre, amit az eredmény alakulása is igazolt. 18–8-as félidő után 34–17-re nyert a vendégegyüttes.

A Kárpáti-UNE mindhárom mérkőzésen rendkívül gyenge csapatjátékot mutatott, a Borisz Petrovszkij által összehozott ütőképes együttesnek mára szinte írmagja sem maradt. Nincs stabil védelem, nincs gólerős átlövő és nincs szellem a csapatban. Az eltávozott játékosok hiánya egyértelmű, a jöttek még rutintalanok. Egy "csikócsapattal" is lehet szép eredményeket elérni, ám a mindent elsöprő lelkesedés és lobogó tűz nélkül ez nem megy. A jelenlegi alakulat azonban egyelőre nélkülözi ezeket a tulajdonságokat. A vezetőknek és a szurkolóknak is le kell nyelniük a békát, szembesülniük kell azzal, hogy a két éve bronzérmet szerzett együttes ebben a bajnokságban a kiesés ellen küzd majd.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó