2009. október 1., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 140. (813.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Testünk furcsa jelei

Testünk sokszor meglepő, néha ijesztő tüneteket produkál, akkor is, ha teljesen egészségesek vagyunk. Nézzük, mi okozhatja a kéz és láb zsibbadását, a fülpattogást, szemrángást, vádligörcsöt vagy a csuklást.

Vádligörcs

A fájdalom néha csak másodpercekig, néha pedig hosszú percekig is tarthat. Nincs pontos okuk, gondolni kell folyadékhiányra, túlterhelésre vagy néhány tápanyag hiányára (pl. kalcium, kálium). Sétával, a lábak rázásával és az izom kinyújtásával enyhíthetjük a fájdalmat. Ha a görcs továbbra is fennáll, kérjünk orvosi segítséget.

Fülzsír

A fülzsír szerepe a fertőzések elleni védekezés és a fül tisztán tartása. A felesleges fülzsírtól a szervezet természetes úton megszabadul, dugó akkor alakulhat ki, ha valamivel megpróbáljuk megtisztítani a fülünket. A fülzsírdugó fájdalommal, viszketéssel, fülcsengéssel és a hallás romlásával jár. A dugót fül–orr–gégész távolítja el úgy, hogy az érintett fülbe vizet fecskendez.

Szemrángás

A szemhéj összerándulásai kiszámíthatatlanok, rendkívül zavaróak… és ártalmatlanok. Az okok között megtaláljuk a stresszt, fáradtságot, a szem túlzott megerőltetését, kiszáradását, de a súlyosabb rángás neurológiai problémákra, például Tourette szindrómára is utalhat. Általában magától elmúlik, néha azonban szükség lehet botox injekciókra.

Karikás szemek

Az emberek legtöbbször a fáradtságra vagy az életkorukra fogják, hogy fekete karikák vannak a szemük körül – és igazuk van. Az alváshiány a bőrt sápadttá teszi, az életkor előrehaladtával pedig vékonyabb lesz bőrünk. Mindkét folyamat segíti, hogy előtűnjenek a szem körüli elszíneződések. Az asztma és az allergiák is okozhatnak fekete karikákat, de a genetikai hajlamnak is szerepe van.

Fokozott szőrnövekedés

Kevés nő örül, ha sok szőr van a testén. A hirsutismusnak is nevezett folyamat rendkívül kínos, de legtöbbször ártalmatlan genetikai adottságról van szó. Néha petefészek-fejlődési rendellenesség vagy hormontermelő tumor áll a háttérben. A kezelés a kiváltó októl függ, szóba jöhet a szőkítés, az elektromos vagy lézeres kezelés és a hormonterápia is.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó